Gå til sidens hovedinnhold

Slalomski til besvær!

Pål Eskås
paale[AT]budstikka.no
På slutten av 60-tallet var det ikke bare uvanlig - det var absolutt utelukket å gå til innkjøp av nytt slalomutstyr. Derfor var det helt naturlig for guttungen i Traverveien på Årvoll å følge med i bruktannonsene i Aftenpostens aftenutgave. Da den rette annonsen plutselig dukket opp var det selvfølgelig en ungdom fra Jar i Bærum som skulle skifte ut til årets mote. Fattern kjørte frem PV'n (den gamle volvoen), og et par timer senere hadde skiutstyret flyttet fra eneboligen i Bærum til Årvoll. Skiene hadde påskrudde stålkanter med Marker bindinger. Støvlene var ikke av siste modell, men de fikk duge til tross for sin lærbekledde ytterside.
En synlig stolt 11-åring tok neste kveld skiene på nakken og trasket den drøye kilometeren opp til Grefsenkleiva. Det ble imidlertid en kortvarlig glede ettersom kamaratflokken straks så at skienes underside bar preg av rustne påskrudde stålkanter. De hadde jo hørt at jeg hadde fått meg slalomutsyr, men var ikke forbrerdt på at jeg hadde latt meg forlede til et slikt bomkjøp, Gode råd var dyre, og jeg "slo en plate" og sa at det nye utsyret var til prepping og at jeg bare lånte fatterns gamle. Gutta slo seg til ro med det og jeg fikk være i fred med min nye utfordring - hvordan skaffe nye ski? Jeg kom på at jeg tidligere hadde hørt at Thorsov Sport hadde en spesiell designtape til slalomski som bare skulle limes på skiene -og vips så var de nye.
Neste dag, etter at de nødvendige timer på Årvoll skole var unnagjort, gikk jeg de nesten fire kilometrene ned til Thorsov. Alle de surt oppsparte sparepengene - de få som var igjen etter skikjøpet - gikk med til tapekjøpet. Jeg løp hele veien hjem, hentet skiene, gikk ned i hobbyrommet, skrydde av bindingene, limte tapen på, satte på bindingene igjen og vips så var de nye skiene en realitet. Jeg var storfornøyd med resultatet og kunne ikke vente med å avtale kveldskjøring neste kveld. Gutta var synlig misunnelige - nye Blizzard-ski hadde ingen i gjengen. Vi kjørte noen turer og livet var til å ta og føle på. Men lykken skulle ikke vare - jeg falt og synliggjorde dermed skienes underside. Kameratene fikk seg en overraskelse da de gjenkjente de gamle gode påskrudde kantene.
Det tok noen dager før jeg igjen entret skiheisen sammen med gutta, og fikk meg en lærepenge jeg aldri har glemt!

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem