Gå til sidens hovedinnhold

Tidlig vår med bismak

Våren kom tidlig i år. Nå har de fleste av oss noen ekstra fridager i forbindelse med påsken, og de bør nytes godt.

AS Norge går bra for tiden, målt i tradisjonell sosialøkonomisk forstand. Næringslivet går i et høyt tempo, de fleste bransjer går bra, og dermed har de fleste både jobb og god økonomi, de siste renteoppganger til tross. Alt er ikke rosenrødt, og både enkeltbransjer, bedrifter og enkeltpersoner opplever at oppturen ikke gjelder for dem. Men det er stress og høyt arbeidspress som preger de fleste, kombinert med en stadig stigende fornemmelse av at intet tre vokser inn i himmelen. Det må snu snart, er omkvedet.

Men den utfordringen som de fleste nevner oftest om dagen, handler ikke om et ekstra prosentpoeng opp på renta eller en driftsmargin på vei ned for enkeltbransjer. Det er tvertimot den raske veksten i forbruket som pekes på som den største utfordringen AS Norge står overfor. Og det er ikke et problem som lar seg isolere verken i Norge, EØS/EU eller for den saks skyld Vesten. Miljøtrusselen er overhengende, og den gjelder en hel verden.

CO2-utslipp og klimaendringer er dagens pensum for alle som vil følge med i samfunnsdebatten. Vi har hatt grønne bølger, ENØK-kampanjer og Miljøheimevernet tidligere. Men aldri har miljøvernspørsmål stått høyere på dagsorden i så mange deler av samfunnet, som akkurat nå.

Det er positivt, for det er et tema som krever høyt fokus. For her snakker vi om menneskeskapte problemer, der forbruksmønsteret vårt er en del av hele bildet. Klimaendringene er dramatiske hvis de får fortsette i samme tempo, men igjen: de er menneskeskapte. Det betyr at det også er opp til mennesker å snu trenden. Ingen ting er helt ute av vår kontroll.

Men det krever høyt og vedvarende fokus. Det kan ikke bli et blaff, som er over igjen om ett år eller to. Vi håper lokalpolitikerne våre kjører fram dette temaet som et av sine viktigste i denne valgkampen. Det gamle slagordet "tenk globalt, handle lokalt", kan trygt tas fram igjen.

Så vil det som alltid være ulike ønsker om hvilke modeller som skal hjelpe oss til å få ned utslippene og begrense skadene på miljøet. Det viktigste er at alle ønsker det samme målet, og at politikerne gjennom vedtak setter klare rammer og mål for hvordan dette skal oppnås. Så får alle vi andre ta ansvar for å tenke oss om i forhold til hvordan vi forbruker godene. Det skylder vi neste generasjon, slik at de også kan få velge selv om de vil tilbringe påsken med snø på fjellet eller heller møte en gryende vår ved fjorden.

Med ønske om en god påske!

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen