Gå til sidens hovedinnhold

Lege: - Nå bør vi skyte duer

- Det hadde ikke gjort noe om vi startet med å avlive duer. De er et potensielt smittereservoar, sier Øystein Søbstad, smittevernlege i Bergen. Si din mening.

- Vi sier nå til barnehagene i Bergen at de bør finne på noe annet med ungene enn å gå for å mate fuglene enten det er duer eller ender. Det er ikke lenger noe om, men mer et når fugleinfluensaviruset kommer til Norge, og da skal vi ikke med vilje utsette oss for unødvendig kontakt.

Dette bør du vite om fugleinfluensa
Slik unngår du smitte

- Når det gjelder duer er det rett og slett for store populasjoner for tett inn på mennesker. Det er også her folk flest har kontakt med ville fugler. Når vi i tillegg vet at de er bærere av mange slags bakterier og virus hadde det ikke gjort noe om vi reduserte bestanden. Skriv ikke at jeg mener vi må skyte alle duene, men hadde det vært opp til meg ville vi begynt å redusere bestanden.

- Dette er det imidlertid veterinærene og mattilsynet som har ansvaret for.

Debatt:Bør vi skyte duene?

Pass kattene
- Det er dokumenterte tilfeller fra Thailand at katter har blitt skikkelig syke og da har vi en smittekjede gående. Pass derfor på kattene. Det er eierens ansvar og vi vet at katter tar fugl, gjerne svak eller syk fugl, så da vil det være lite lurt å ta skitne katter med seg opp i sengen f.eks som enkelte barn gjør.

- Vi må mane til renslighet. God hygiene spesielt i omgang med fugl eller katter og hunder som kan ha vært i kontakt med fugl.

- Det høres ut som om rypejakten ryker til høsten?

- Hadde jeg hatt hund ville jeg ikke tatt den med på fuglejakt, sier Øystein Søbstad.

Panikk
- Har folk fått panikk?

- Noen er paniske, noen er ironiske. Noen er bekymret, andre er kjekkaser.

- Har du hamstret Tamiflu, influensamiddelet?

- Nei, jeg er så gammel at det må overlates til de yngre, men jeg vil kanskje kjøpe til mitt barnebarn, sier smittevernlegen i Bergen.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken