Gå til sidens hovedinnhold

Lege til sak mot DN

Legen føler seg urettmessig uthengt i Dagens Næringsliv og går til sak mot avisen.

Etter forhandlinger for å få til en minnelig løsning har lege Eivind Hegge Borna gått til sak mot Dagens Næringsliv (DN) og krever oppreisning.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Borna krever oppreisning etter at DN i månedskiftet oktober/november 2005 publiserte den etter hvert så omtalte psykiatiker-saken om psykolog John Sandstrøm og psykiater Pål H. Herlofsen bistand til kriminelle som vil unngå soning. I denne saken ble Borna oppsøkt av en av journalistene som ønsket henvisning til psykolog.

- Spionfotografert
- Borna ble blant annet spionfotografert med en angivelig pasient, som viste seg å være en DN-journalist, på sitt kontor. I artikkelen blir Borna fremstilt som velvillig bidragsyter til at falske legeerklæringer blir brukt. Dette er gjort mot bedre viten, for DN visste han ikke var en del av det nettverket, sier Bornas advokat Knut Martin Andreassen.

Andreassen mener at Borna ble hengt ut som en sentral aktør i saken.

- Det vi har skrevet er en presis gjengivelse av det som skjedde, sier ansvarlig redaktør i DN, Amund Djuve, til NA24 Propaganda.

Ble siktet
I kjølvannet av oppslaget i DN ble det etablert en tilsynssak mot Borna fra Statens Helsetilsyn. Legen ble i tillegg anmeldt til påtalemyndighetene som etterforsket ham for grov korrupsjon. Borna var siktet frem til et halvt år etter da sakene ble henglagt med konklusjon om det ikke var noe straffbart forhold i saken, opplyser advokat Andreassen.

- Hvordan har denne saken påvirket Borna?

- Det har vært meget belastende å bli oppfattet som grovt korrupt. Journaler ble hentet på kontoret hans av politiet, slikt påvirker, sier Andreassen.

Partene har forsøkt å få til en minnelig løsning uten å havne i retten, men premissene for løsningen ønsket ikke DN å være med på.

- Ja, hvis vi betalte masse penger så skulle de ikke gå til sak, sånne forsøk går vi ikke med på. Når vi har skrevet noe riktig betaler vi ikke til ham etterpå.

Stor sum penger
Hva kravet til Borna vil ligge på er fortsatt uvisst.

- Kravet er ikke tallfestet, men det blir oppreisning etter rettens skjønn, men det blir et betydelig beløp, sier Andreassen og legger til:

- Et steg går grensen for ytringsfriheten, som selvfølgelig er viktig å slå vern rundt. Vi skal ikke beskjære den, vi skal sørge for at det settes en grense for hvor langt mediene kan gå med å skade mennesker i ytringsfrihetens navn. Her er man langt over.

Redaktør Djuve forventer at saken vil gå bra for avisens vedkommende.

- Jeg har forventning om at det går greit for vi mener det vi har skrevet er korrekt, sier Djuve.

Rettssaken er satt til 2. oktober.

Reklame

NÅ: Tilbud på alle produkter fra Dewalt