Gå til sidens hovedinnhold

- Han kler seg i jenteklær

Bør foreldrene hans gjøre noe med dette? Se legens svar.

(SIDE2:) Allmennlege Christian Anker ved Helsenett har fått følgende spørsmål fra en pasient:

Spørsmål: I det siste har mitt barnebarn på nesten fem år insistert på å bruke jenteklær. Da vi var på teater for noen uker siden gikk han i skjørt og bluse. Bør foreldrene hans gjøre noe med dette, eller vil det etter hvert gå over av seg selv? Han er en veldig fin gutt, men er altså ikke helt som andre gutter på hans alder.

Denne artikkelen er levert av Helsenett.

Svar: Rollespill inngår i normal barnelek. Hensikten kan være å ha det gøy, gjøre seg kjent med regler for samspill mellom mennesker (kjønnsroller, foreldre, barn osv.), utforske gode og onde egenskaper (politi og røvere) eller kanskje å øve på ferdigheter, ulike roller eller oppgaver i samfunnet (butikkmedarbeider, lærer, byggmester og annet). Å kle seg ut er en naturlig del av slik lek. Det kan innebære at en gutt tar på skaut og skjørt, mens en jente låner farens slips og hatt. Hvis leken er avgrenset i tid, og barnet synes å være fornøyd med sitt biologiske kjønn, er det ingen grunn til bekymring.

Dersom gutten konsekvent velger jenteklær, og dette ønsket fortsetter til skolealder, bør man forsøke å finne ut av hva dette skyldes. Hvis flere av følgende tegn er tilstede, gir det også grunn til ettertanke.

- Han utelukkende leker med jenter

- Han liker å kle på feminine dukker, som for eksempel Barbie

- Han tegner kun jenter og ikke gutter

- Han har feminin stemmebruk og bevegelsesmønster

- Han gir tydelig uttrykk for at han er eller ønsker å bli en jente

- Han er misfornøyd med eller forsøker å skjule sine kjønnsorganer

- Han unngår vilter lek eller lagidrett

- Han har få eller ingen venner

Hva preferansen for det feminine skyldes varierer. Her er noen eksempler.

- Faren er lite til stede for gutten eller er avvisende overfor ham

- Moren har et negativt syn på pappaen eller på menn generelt

- Gutten tenker at foreldrene skulle ønske at han var en jente, for eksempel ved at de viser en nyfødt lillesøster svært mye oppmerksomhet

- Det har inntruffet en stressende eller vanskelig hendelse i hans liv

- Noen ganger er vedvarende feminin atferd og typiske jenteinteresser i barneårene uttrykk for en homoseksuell legning.

- For enkelte skyldes en kvinnelig væremåte at vedkommende ikke er tilfreds med sitt biologiske kjønn.

For enkelte gutter er bruk av jenteklær et forsøk på å mestre ulike utfordringer i livet. Da vil interessen for det feminine vanligvis framkomme i mange sammenhenger og vedvare over tid. Da kan barnet og foreldrene trenge hjelp til å utforske hva dette skyldes, for eksempel av en barnepsykolog. For en gutt i en slik situasjon er det viktig at faren og moren er positive rollemodeller, engasjert i hans liv og tilbringer tid sammen med han. Når man kjenner seg annerledes, har man ekstra behov for å bli vist betingelsesløs kjærlighet og aksept av ens nærmeste. Å be gutten om «å ta seg sammen» eller lignende fungerer ikke. Hos de aller fleste er imidlertid bruk av kvinneklær en forbigående og uproblematisk del av normal lek.

Kommentarer til denne saken