Gå til sidens hovedinnhold

- Legen sa jeg kunne dø

Den kjente skuespilleren Henrik Mestad opplevde dramatiske døgn på Mount Everest.

Nå er han trygt tilbake i Norge, og følger kameratenes toppforsøk på fjellet.

Mestad måtte kaste inn håndkleet i forrige uke – etter at han pådro seg halsinfeksjon og bronkitt.

- Det var ganske absurd, for jeg følte meg i grunnen ganske fin. Men den russiske legen i Advanced Base Camp (ABC) sa at hvis jeg ble i der i tre dager til, kom jeg til å dø, sier skuespilleren til TV 2 Nettavisen.

Mestad er en rutinert klatrer, og hadde som hovedoppgave å lage TV-program for TVNorge av ekspedisjonen. Programmene blir sendt på kanalen til høsten.

Redusert
Nå følger han kompisenes kamp mot toppen av fjellet hjemmefra.

- Jeg hadde i og for seg ikke stemme, og jeg var i redusert helsetilstand. Men jeg hadde veldig lyst å bli der lenger. Men det kunne jeg ikke. Jeg er litt deppa nå for at jeg måtte ned. Jeg prøvde å overbevise legen om at jeg kunne bruke oksygen, men det var ikke snakk om.

- Men jeg tror nok det blir kult TV likevel, selv om jeg ikke fikk vært med på å runde det hele av.

Med Herborg
Vel hjemme i Norge håper han å få bukt med stemmeproblemene igjen foran sommerens scene-jobbing.

- Først må stemmen opp å gå igjen. Herborg (Kråkevik) og jeg skal ta opp Hamsunds «Victoria» i sommer. Det blir flott å spille i Rosendal, sier Henrik Mestad til TV 2 Nettavisen.

- Var oppholdet på Mount Everest din største opplevelse?

- Ja, og samtidig nei. Det som er vanvittig for oss som ikke er vant til høyden, er at alt blir snudd på hodet. Ved havoverflaten kan man pøse på med krefter hvis ting er vanskelige. Oppe i høyden blir alt annerledes.

Kald luft inn
- En ting er at man går som en gammel gubbe. Den smellen jeg gikk på var at jeg som skulle lage TV, løp litt i forveien og så videre. Dermed ble jeg andpusten og dro inn mye kald luft. Hele systemet mitt brøt sammen.

- Du sitter liksom med en følelse av at du er sliten, og ikke får brukt de kreftene du har. Det er en forferdelig følelse. Normalt blir man jo sterkere jo lengre turen varer, hvis en har nok mat. Her blir du bare svakere, understreker Henrik Mestad.

Han forteller videre at kroppen er blitt fysisk redusert av turen til Himalaya.

- Jeg føler jo at jeg kommer hjem med bare noen fliser av noen skuldre. Vekta er nede i 75 kilo – og jeg er 1,88 høy. Jeg trener mye til vanlig, og når jeg er i form veier jeg sju kilo mer. Det er rett og slett sju kilo med muskler som er borte.

- Men det er noe alle sliter med. Andre sleit enda mer med høyden enn det jeg gjorde, spesielt i ABC og høyere. Kroppen har overskudd av karbondioksyd, og man sover veldig dårlig. Hvis man i det hele tatt sover.

Klaustrofobisk følelse
- Det blir en sånn klaustrofobisk følelse av å ikke få nok luft. Og det er ganske heavy å våkne til angstskrik på innoverpust fra andre telt i leiren. Absurd å lide så mye for å komme opp på toppen, sier skuespilleren til TV 2 Nettavisen.

Mestad understreker likevel at oppholdet på nordveggen av verdens høyeste fjell var helt fantastisk.

- Å være oppe i ABC er helt fantastisk. Det er så mektig og flott at all verdens bilder og filmer aldri får formidlet all prakten på en ordentlig måte.

Til tross for at vi nå skriver slutten av mai, har bare en håndfull mennesker vært på toppen i år. Ingen av nordmennene har kommet seg opp. Nå er de i gang med å gjøre et siste og avgjørende forsøk på å nå verdens høyeste fjell.

Lenge på tur
Henrik Mestad innrømmer at de har vært litt for lenge ute på tur. Og sier at de nok med fordel kunne ha kuttet ned på lenden.

- Jeg tror nok det har slitt veldig mye på å ha vært så lenge borte. Kroppen er rett og slett blitt nedslitt av det. Men vi hadde et håp om å treffe et vær-vindu i slutten av april. Det slo ikke til. Alle blir da veldig slitne både mentalt og i hele systemet.

- Enkelte sier at livet i Base Camp er kjedeligere enn å se på maling tørke. Hva er din erfaring?

- Vi har hatt et prosjekt underveis, ved at vi skal lage TV. Derfor har vi hatt noe å drive med. Men likevel mener jeg at hvis du klarer å kjede deg så mye at det går utover alt annet, så har du for liten fantasi.

- Man må klare å finne på noe å fylle tiden med, enten det er å finne klipper å klatre i, lage seg noen prosjekter, leker, skrive, ta bilder, bli kjent med andre, og så videre. Jeg tror nok folk gjør for lite i BC. De som har forberedt seg på hvordan det er å leve i Base Camp på forhånd tjener nok mye på det, understreker Henrik.

Råd
Han vil gi ett råd til de som eventuelt har lyst til å forsøke seg på fjellet.

- Det må bli å forske litt på forhånd rundt det å finne noe å puste i. Jeg brukte en finnlandshette av ull, og det fungerte brukbart. Alle skjønner jo hvor viktig det er å akklimatisere seg langsomt, og ta det med ro og sånt.

- Men det er veldig merkelig hvordan folk reagerer på høyden. Det er ikke sikkert at de som er i best fysisk form hjemme er de som fungerer best i høyden. Det er de som er trent i å ha det ubehagelig som fungerer best. Å kunne fyre opp en primus er viktigere enn å være i sinnsyk skiform, avslutter Henrik Mestad overfor TV 2 Nettavisen.

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial

Kommentarer til denne saken