Gå til sidens hovedinnhold

Leger uten grenser

To norske leger er de eneste stemmene vi hører fra krigen i Gaza. Som om ikke de har mer enn nok annet å gjøre.

(NA24-KOMMENTAR): Akuttlegene Erik Fosse og Mads Gilbert står midt oppe i et formidabelt og helt sikkert nerveslitende arbeid med å operere sivile ofre for Israels krigføring mot Hamas på Gazastripen.

Døgnkontinuerlig må de amputere armer og bein på uskyldige ofre, deriblant små barn. De må etter beste evne forsøke å lappe sammen folk som er rammet av rakettangrep; palestinere som er lemlestet og skadet for livet. I tillegg har de måttet opptre som vestlige «journalister» der alle andre er avskåret fra å komme inn i krigsområdet.

Politisk fortid
Legene er begge kjent som mangeårige Palestina-vennlige aktivister på den politiske arena, tromsølegen Mads Gilbert kanskje aller mest. Men også professor Erik Fosse har en fortid som lege for den norske Palestinakomiteen i Libanon. Det dreier seg om to norske leger med en politisk fortid langt fra alle har sin del i og enda langt flere tar avstand fra, og deres vedvarende politiske engasjement hersker det ingen tvil om. Deres hjerte er på palestinernes side i den endeløse konflikten i Midtøsten.

Men nå er de blitt påtvunget den dobbeltrollen at de ikke bare skal forsøke å redde liv i en blodig konflikt som til de grader går ut over uskyldige sivile. De må også være øyenvitner. Fordi den israelske stat har stengt all vestlig presse ute fra krigsområdet i Gaza.

Da er de to legene knapt å klandre for at de videreforteller hva de ser og opplever. Utestengelsen av vestlige medier er et soleklart brudd på alle konvensjoner om hvordan det skal rapporteres fra krigsområder. Og selvsagt burde andre rapportører ha filtrert og analysert opplysningene fra de eneste øyenvitnene som hittil har lov å snakke. Men når internasjonale tv-stasjoner står i kø for å intervjue de to norske kirurgene, blir det ikke bare provinsielt å beskylde dem for å rapportere fra fronten”, det blir til og med hyklerisk.

Blokkert
Det er ytterst betenkelig at de som i dag rapporterer fra Gaza for store byråer som AP og Reuters, er palestinske journalister. Og norske medier får ikke hentet ut noe annet enn hva de hører og ser der de må stå innenfor israelsk territorium. At det arabiske landet Egypt heller ikke har åpnet sine grenser mot Gaza, slik at pressefolk kunne ta seg inn derfra, gjør ikke saken noe bedre.

Og selv om mediene hadde sluppet inn i krigssonen på Gazastripen, ville de to norske kirurgenes opplysninger ha vært av stor betydning. Ved en endeløs rekke konflikter har leger og andre helsearbeidere rapportert om de sivile tapene. Antall drepte soldater er til gjengjeld alltid gjenstand for informasjon og desinformasjon mellom de krigførende partene. Og hvis ikke det er et tankekors i forhold til fri nyhetsformidling, så vet ikke jeg.

Se Mads Gilbert på Sky News (kommentaren fortsetter under videovinduet.):

HTML EMBED

Krigførende nasjon
Upartiske, internasjonale journalister burde for lengst vært inne på Gazastripen i den aktuelle situasjonen. For etter egen beste evne å rapportere sannferdig om hva som foregår. Men de er nektet adgang. Av den krigførende nasjonen. Israels begrunnelse om journalistenes sikkerhet er selvsagt bare et skalkeskjul. Slik det har vært til all tid – i alle kriger. Det handler om at informasjon skal holdes tilbake.

Ingen drar vel i tvil at de to norske legene snakker sant om hva de gjør og erfarer midt oppe i denne krigen. Men de burde fått lov til å gjøre jobben sin. Og sluppet å være korrespondenter.

Erik Fosse og Mads Gilbert har ikke noe med organisasjonen Leger uten grenser å gjøre.

Dag Solberger frilansjournalist og kommentator i NA24

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken