Gå til sidens hovedinnhold

Legg ferien til festival

Lei av rusleturer i Paris og håndsydde borger i Spania? Legg ferieturen til en musikkfestival.

(SIDE2:) Å reise hundrevis av mil for å komme til en festival, som tar et par tusen kroner for inngangsbilletten, er en luksus mange ikke har råd til. Men de fleste har en ferietur i løpet av året, og den kan utmerket godt kombineres med en festivalopplevelse.

Hver en avkrok i Europa har minst én festival, så du kan reise mer eller mindre hvor du vil i verden og finne en som passer for deg.

Side2 gir deg her fem norske og fem europeiske festivaler som kan bli ditt feriemål i sommer.

Festivaler i Norge:

1. Quartfestivalen er og blir den mest kjent festivalen i Norge. Ikek en tradisjonell festival i hippiebetydningen, som Roskilde og Woodstock, men en byfestival med konsertarenaer på idylliske Odderøya. Campingmuligheter finnes, men langt fra scenene, ellers er hoteller i Kristiansand et godt, og dyrt, alternativ.

I år er artister som Beastie Boys, Scissor Sisters og The Who på plakaten. Festivalen avvikles mellom 3. og 7. juli.

Slik kommer du deg dit: fly til Kjevik Lufthavn, eller ta bilen - rundt åtte timers kjøring fra Bergen, drøyt fem timer fra Oslo. Du kan også ta tog fra Stavanger og Oslo.

Mer på Quart.no

2. Hovefestivalen er Quartens utfordrer på Sørlandet. På idylliske Tromøya i Arendal kommune vil Hove skape den totale festivalopplevelsen, sydd på samme lesten som Roskilde. Stor camping og konserter på samme begrensede område.

På programmet står storheter som The Killers, Incubus, My Chemical Romance, Hatebreed og Amy Winehouse. Hovefestivalen avvikles mellom 26. og 30 juni.

Slik kommer du deg dit: tog fra Oslo eller Stavanger (togbytte på Nelaug stasjon). Nettbuss kjører fra Bussterminalen i Oslo ca annenhver time, og masse lokale busser fra de andre sørlandsbyene. Fly til Kjevik eller Torp, og buss videre til Arendal sentrum. Fra Arendal sentrum setter festivalen opp båttransport Pollen og busser fra Busstasjonen i Arendal.

Mer på Hovefestivalen.no

3. Storåsfestivalen i Meldal i Sør-Trøndelag er trøndernes stolthet på festivalfronten, og det tidligere Gåte-medlemmet Sveinung Sundli er sjefen. På kort tid har Storås vokst, og søker status som knutepunktfestival. Stikkord for Storås er svartkledd rock og satsing på lokale talenter, og ikke minst idylliske omgivelser.

På programmet i år er Amulet, Keep of Kalessin, Lionheart Brothers og Åge og Sambandet. Festivalen avvikles 26. til 28. juli.

Slik kommer du deg dit: buss fra Trondheim Sentralstasjon (busser og tog) midt i Trondheim, og buss fra møretraktene hvis du kommer sørfra. Storåsfestivalen setter også opp egne busser som korresponderer med toget sørfra, og egne nattbusser til Trondheim. Ellers er det mulig å ta fly til Trondheim. Kjøreturen fra Trondheim til Storås tar under to timer.

Mer på Storåsfestivalens nettsider

4. Bukta-festivalen er en byfestival litt i samme gate som Quarten, med overnatting og uteliv i bykjernen i kombinasjon med utendørs konserter på festivalområdet. Bukta har noen solide trekkplastere på programmet. Iggy & The Stooges, svenske The Hives og Bigbang skal sørge for stemningen i løpet av tromsøværingenes festival. Bukta er relativt ung, og ble arrangert for første gang i 2004 i Telegrafbukta i Tromsø. Festivalen avvikles 19. til 21. juli.

Slik kommer du dit: fly til Tromsø lufthavn, Hurtigruta, hurtigbåt fra Harstad eller busser fra Narvik i sør og Alta i nord.

Mer på Bukta.no

5. Lost Weekend kaller seg Norges vakreste festival, med beliggenhet i idylliske Kollevåg på Askøy utenfor Bergen. Camping a la Roskilde, og båtturister kan kombinere båtferien med musikk i skjærgården på Askøy. I år satser festivalen med internasjonale og nasjonale navn på plakaten. Flaming Lips, Sivert Høyem og Big Bang er klar for LW, som avvikles mellom 2. og 4. august.

Slik kommer du dit: fly til Bergen Lufthavn eller tog til Bergen sentrum. Det går busser fra Stavanger, Trondheim og Oslo. Festivalen ligger et par mil utenfor Bergen sentrum, men det settes opp busstransport mellom festivalområdet og sentrum.

Mer på Lost Weekends nettsider

Festivaler i utlandet

1. Roskilde Festival like utenfor København er yndet for nordmenn. Hvert år reiser 15-20.000 nordmenn til festivalen, som i år kan skilte med Björk, The Who, Slayer og My Chemical Romance. Men det er ikke bare musikk som frister på Roskilde - festivalopplevelsen er total, med alt fra badeing til nakenløp på campingområdet. Festivalen avvikles 5. til 8. juli.

Slik kommer du dit: fly til Kastrup lufthavn, og tog videre til Roskilde stasjon, hvor skyttelbussene til festivalområdet venter. Du kan også ta bussen fra Oslo.

Mer på Roskilde Festivals nettsider

2. Hultsfred er svenskenes Roskilde, og har Ozzy Osbourne, Korn, Wolfmother og Amy Winehouse på programmet. Festivalen går av stabelen 14. til 16 juni.

Slik kommer du dit: svenskenes Festivalbussen er genial, og kjører deg til Hultsfred-området fra alle store byer. Enklest er fly eller tog til Stockholm eller Gøteborg, og deretter Festivalbussen til festivalområdet.

Mer på Hultsfreds nettsider

3. Glastonbury er en tradisjonsrik festival i Roskilde-sjangeren, med svett camping og store navn på programmet. I tillegg er det høy kjendisfaktor, glamorøse kjendiser dukker opp på festivalområdet rett som det er. Programmet er foreløpig ukjent, og blir offentliggjort 1. april. Festivalen går fra 22. til 24. juni.

Slik kommer du dit: nærmeste flyplass er Bristol International Airport. Buss går videre til togstasjonen Bristol Temple Meads. Derfra går usser videre til festivalområdet.

Mer på festivalens nettsider

4. Rock Am Ring er en av Europas største, og holder til på motorsportarenaen Nürburgring i Tyskland. I år er navn som Linkin Park, The White Stripes, Korn, Muse og Smashing Pumpkins på programmet. Festivalen avvikles fra 1. til 3. juni.

Mer på festivalens nettsider

5. T in The Park holder til i Balado i Skottland, og har et stort campingområde. En tur til T in Teh Park kan kombineres med et besøk til vakre Edinburgh eller Glasgow. Arctic Monkeys, The Killers og Scissor Sisters er på programmet, som skal avvikles mellom 6. og 8. juli.

Slik kommer du dit: fly til Glasgow eller Edinburgh, og buss videre til Balado. Derfra går busser i skyttel til og fra festivalområdet. Hvis festivalopplevelsen skjer i kombinasjon med London-turen, tar det mellom fem og seks timer med tog fra hovedstaden til Boledo.

Mer på festivalens nettsider

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis