(Telemarksavisa)

Det finnes en rekke produkter og kjerringråd som skal ta knekken på plagsom veps. Du trenger imidlertid ikke gå til innkjøp av dyre produkter og feller for å bli kvitt vepsen. Alt du trenger er ingredienser de fleste allerede har på kjøkkenet.

Slik gjør du

Bland sammen en pose tørrgjær, 8 spiseskjeer sukker og 3 dl vann i ei skål.

Da KVs utsendte prøvde blandingen, ble gjæren nokså luftig i solsteika, og effekten var ikke størst med det første. Etter en liten stund begynte vepsen imidlertid å bli nysgjerrig, og i løpet av kvelden hadde blandingen begynt å virke.

I Norge er det norsk veps, tysk veps og jordveps som er mest vanlig. Vepsen stikker dersom den føler seg truet, og om uhellet skulle være ute, opplever de fleste stikket som ubehagelig. Noen er imidlertid allergiske, og kan derfor trenge behandling hvis de blir stukket.

Er vepseproblemet veldig stort, kan det hende at det er et vepsebol i nærheten, og ved mye plager råder ekspertene til å fjerne bolet.

Drepe eller ikke drepe?

Hvorvidt det er lurt eller ikke å drepe vepsen er omdiskutert. Det anbefales at man ikke dreper verken bier eller humler, på grunn av pollinering. At vepsen også pollinerer er et faktum, men skal vi tro professor i entomologi ved Universitetet i Tromsø, Arne Claus Nilssen, er det i mye mindre grad enn de to andre nevnte artene.

– Vepsen har ikke den samme nyttefunksjonen som bier og humler. Selv om de også er med på å bestøve blomstene, gjør den ikke en like viktig jobb som bier og humler, har han tidligere uttalt i en sak til Dinside.no.

Et kjapt søk på nettet viser imidlertid at det finnes råd for dem som ikke ønsker å ta knekken på vepsen, men bare vil bli kvitt den. Å henge opp CD-plater og brune poser formet som et bol på terrassen er noen av tipsene som kommer opp, men om knepene fungerer i praksis vites ikke.