(SIDE2): Colin Firths kone, Livia Firth, dukket opp på Bafta-utdelingens røde løper i Leila Hafzis design forrige helg.

Etisk mote
Livia Firth blogger på Vogues hjemmesider om den grønne og miljøvennlig utfordring hun har gitt seg selv.

Hun vil bruke kun miljøvennlig mote i offentlige sammenhenger - så sant det lar seg gjøre. Hun har sett på flere norske designere som har en miljøvennlig profil i tillegg til Leila Hafzi - Nina Skarra og FIN.

Men til den britiske Bafta-utdelingen, der Colin Firth fikk pris for beste skuespiller, valgte hun en plumeriagul kjole kalt «Morning» fra Leila Hafzis vårkolleksjon «Néktar».

- Fargen er veldig riktig til henne, det er en mild og ærlig farge, sier Leila Hafzi til Side2 om kjolevalget.

BAKGRUNN: Hun kom i norsk design

Miljøbevisst par
Livia leter etter alt som er etisk designet - klær, sko og tilbehør og hennes fasjonable, men til tider utfordrende, søken skriver hun om i bloggen sin.

Både Colin og Livia er svært miljøbevisste og det har det også blitt et par butikk av «Eco» der de også selger Livias designmerke «12 Degrees».

Les Livias moteblogg på Vogue!

Sendt til Oscar-test
Men akkurat nå er det jakt på Oscar-kjolen som gjelder. En miljøvennlig en.

Livia Firth ønsket å få tips til hva slags kjole hun skal velge når hun skal på Oscar-utdelingen med sin nominerte filmsjerneektemann om to uker.

Hafzi har allerede sendt kjoler fra sin nyeste kolleksjon, «Royaye Sefid» (lyse drømmer). Kjolene vurderes nå av Livias agenter, og forhåpentlig blir en av dem å se under årets største filmfest.

- Personlig tror jeg den som Maria bar ville være riktig for henne. Eventuelt en champagnefarget med blomster på. Kjolene vurderes for Livia nå, så får vi se om hun bruker en av dem, sier Leila Hafzi til Side2.

- Det er klart det er veldig kjekt at hun vil bruke mine kjoler. Jeg er opptatt av at personen som bruker mine kjoler er en jeg liker med et godt hjerte. Men selvfølgelig betyr det mye at kjendiser bruker kjolene mine, sier hun.

Kjolene brukt av både Maria Skappel og Jenny Skavlan under motevisningen på Oslo Fashion Week er sendt til vurdering, det samme er et knippe av kjoler i lys lavendel, champagne og et par kjoler med korsett og blomsterdraperinger.

Se bilder fra visningen nederst i saken!

Store kontraster
Med all publisiteten rundt kjolene, føler hun at verden har blitt mindre. Fra produksjon i Nepal til Hollywood er steget langt - og ekstrem i kontrastene.

- Paradokset fra de skitne gatene i Katmandu til Hollywood og Oscar, ja, det er det en enorm forskjell på, sier designeren.

- Å se kjolene på den røde løperen i utlandet er kjempebra, og på tide. Vi er jo langt etter da, sier Hafzi og sikter til norsk motebransje generelt.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Håndmalt = miljøvennlig
Miljø og etikk er de aller viktigste stikkordene for Hafzi, og hun etterstreber det så langt det lar seg gjøre.

Etisk mote er kompleks - og handler om alt fra produksjon og arbeidsforhold til handelsavtaler.

En miljøvennlig produksjon vil si at man aldri bruker skadelige kjemikalier, og at det meste gjøres for hånd, slik at energiforbruket holdes nede. Gjennom arbeidet med miljøvennlig design har Hafzi også muligheten til å sette fokus på viktige temaer, som kvinners arbeidsforhold.

De aller mest miljøvennlige kjolene i hennes kolleksjoner er de håndmalte kreasjonene. Kvinner i Nepal maler de intrikate motivene på kjolene - for hånd.

- Her brukes det enormt lite vann, og alt vannet som brukes renses og gjenbrukes. De kjolene er autentisk kunst. Men massene vil ha chiffonkjoler, og vi kan ikke kun overleve på kunstkjolene. Derfor jobber vi, for vår del, helt miljøvennlig og etisk, understreker hun.

Ikke organisk silke
Designer Leila Hafzi er kjent for sin etiske og økobevissthet i sin design. Hafzi understreker overfor Side2 at silken som er brukt i chiffonkjolene ikke er hundre prosent organiske, da det ikke eksisterer. For å få den aller beste tråden, og her har Hafzi prøvd seg fram i alle årene siden hun startet i 1997, er det fortsatt kvalitetsmessig umulig at materialene, det vil si silken, er 100 prosent organisk.

- Vi får kreppsilken ufarget, og farger den med materialer som ikke inneholder skadelige kjemikalier. Vi prøver så langt på vei vi kan å være organiske, men det er ikke lett fordi silken hos leverandørene helt tidlig i prosessen kan være laget av miljøskadelige produkter eller så oppgis det ikke hvordan råsilken er laget. Det er baksiden med dette og uansett hvor mye en prøver og hvor, så er ikke denne bransjen svarthvit dessverre, sier Hafzi.

Mer norsk
Til VG mandag denne uken ble det avslørt at Penélope Cruz etter all sannsynlighet også dukker opp i norsk design på Oscar.

Hun har en knallrød silkekjole signert Nina Skarra i skapet. Kjolen ble ifølge VG først booket til Golden Globe, men der valgte filmskjønnheten en annen kjole, men beholdt den norske. Muligens med tanke på Oscar?

Det gjenstår å se om Livia Firth går for norske design i sin kamp om en miljøvennlig profil under årets Oscar-utdeling søndag 11. mars.

Der vil i så fall den norske designen konkurrere med internasjonale navn som Valentino, Prada, Chanel og Christian Dior - som er klassiske valg av Oscar-kjoler.

Les mer om Livia i hennes moteblogg på Vogue!

2904