Gå til sidens hovedinnhold

Lekekrakk på børsen

Oslo Børs steg 7 prosent tirsdag. Dermed ble børskrakket bare et lekekrakk. Men lek bør føre til lærdom.

(NA24-KOMMENTAR): Utviklingen på Oslo Børs de siste dagene er ekstrem. Tirsdag fikk vi den største oppgangen på en enkelt dag siden høsten 1992. Hovedindeksen steg 7,07 prosent etter et børsras på 18 prosent på seks dager. Det var den sterkeste enkeltdagen siden høsten 1992.

Høsten 1992 var det to ekstreme oppgangsdager, etter en brutal børsnedtur, og dette var starten på en fantastisk børsutvikling frem til Asia-krisen i 1998.

Men den som tror vi er på det samme stadiet nå som i 1992, og at vi dermed står foran en rekke gullår på børsen, tar feil.

Et fryktelig år
Høsten 1992 var norsk økonomi på knærne. En ting var at børsen hadde rast med to tredjedeler fra toppen, men boligmarkedet hadde også kollapset. Det vet jeg, for jeg forsøkte, uten hell, å selge en leilighet. Norges Bank hevet styringsrenten til 25 prosent i et desperat forsøk på å forsvare kronekursen, før man ga opp. Et selskap som Storebrand var på randen av konkurs. Investorene var livredde. Det var nesten umulig å reise risikovillig kapital. Verdensøkonomien var også svak. 1992 var det tredje året på rad med lav global vekst.

1992 var rett og slett et fryktelig år, og kursene på Oslo Børs var banket langt ned i jorda av paniske selgere og fraværende kjøpere.

Et deilig år
Situasjonen nå ligner overhodet ikke. Det vi har sett de siste ukene er en liten korreksjon etter en firedobling av børsen på tre år – en historisk opptur.

Boligmarkedet i Norge er knallsterkt, kronekursen like så. Renten er fortsatt meget lav, men på vei opp. De store selskapene på Oslo Børs er solide og tjener gode penger. Markedet flyter over av risikokapital. Det hentes inn milliarder på noen kveldstimer bare utsiktene er lovende. I 1992 hadde man ikke noen Idar Vollvik som raste rundt og investerte hundrevis av millioner i risikable småselskaper. Verdensøkonomien er nå i sterk vekst.

2006 er rett og slett et deilig år.

Ingen bølgedal
Da kan vi konkludere på to vis: For det første er det lite som tyder på at vi på kort sikt står foran en global krise og et virkelig børskrakk, som det som kulminerte høsten 1992 - men slike krakk starter gjerne når man minst venter det.

Det som uansett er helt sikkert er at vi ikke er på bunnen av en bølgedal, slik vi var i 1992. Ikke i nærheten en gang.

Du får en sjanse til
Det som uansett er blitt understreket de siste dagene, er at Oslo Børs er ekstremt volatil og risikabel for tiden. Det er absurd når selskapet som Statoil og Hydro stiger nær 10 prosent på én dag. Til sammenligning er verdens største oljeselskap Exxon Mobil tirsdag kveld opp 1 prosent på New York-børsen.

Derfor: Hvis du har mistet nattesøvnen av de siste ukenes nedtur på Oslo Børs, så gjør du noe feil. Du bør se alvorlig på dine aksjeinvesteringer. Kanskje har du for mye penger i markedet? Kanskje er du ikke diversifisert nok, som jeg skrev om torsdag.

Gårsdagens opptur gjør at du kan endre på dette til mye høyere kurser. Du får en sjanse til. Det er ikke sikker at du får det neste gang.

For: Dette var ingenting. Dette var ikke et krakk, men før eller siden kommer det. Ingen vet om det skjer om uker eller om år. Men det vil skje. Og jeg sier som 1970-tallsbandet Bachman-Turner Overdrive:

- You ain’t seen nothing yet. Baby, you just ain't seen nothin' yet...

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Kampen mot TV
«Hyggelige» matpriser?
Børsras – hva gjør du?
Uenig i strategien, tar æren likevel
Oljeboblen som sprakk
En afrikansk tragedie
Høyre-katastrofen
Berlin-mur mot Fredriksen?
Tror ansatte-aksjer gir kursfall
Svikter sekstimersdagen
Analytikere trenger regnehjelp
Jeg, en idiot
Ikke hør på finansselgerne!
Trikser dyr mat billig
Oljemesse i eksosdis
Stordalen, her er 1. mai-talen din!
Blir vi nyskapende av oljepenger?
Atomkraft? OK da!
Vive la différence!
Svenskevits i kraftmarkedet

Kommentarer til denne saken