Gå til sidens hovedinnhold

Fant gift i leker

Fire leker er trukket fra det norske markedet fordi de inneholder alt for mye tungmetall. Har du kjøpt dem?

(SIDE2:) Det er SFT som har funnet alt for høye nivåer av tungmetallene bly og krom i lekene.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Statens forurensingstilsyn skriver på sine nettsider at lekene har vært borte fra markedet siden juni, men at analysene først er klare nå. SFT tar jevnlige kontroller av leker, og sjekker for en rekke stoffer.

- Denne gangen sjekket vi for bly og krom. Men vi er opptatt av andre tungmetaller som kvikksølv og såkalte myknere som finnes i plast, kalt eftalater, sier sjefingeniør Line Telje Høydal ved seksjon for kjemikalie- og produktkontroll til Side2.

Fosterskader
Spesielt er SFT opptatt av bly og av kadmium fordi disse er akutt giftige. Denne gang er det altså sjekket for bly og seksverdig krom, som er en spesiell type krom.

Bly kan gi fosterskader og mulig fare for redusert forplantningsevne, mens seksverdig krom kan være kreftfremkallende og allergifremkallende.

SFT har deltatt i et stort prosjekt sammen med 12 andre land og har gjennomgått en rekke leker som finnes på markedet. Lekene måles med et spesielt røngtenapparat.

Leker for de minste
Av 350 undersøkte leker, var det seks som ble tatt inn og sendt til et laboratorium i Frankrike for videre testing. Av de seks lekene, var det altså fire som ikke passerte og som du ser avbildet i denne artikkelen.

- Denne gang fokuserte vi spesielt på leker til barn under tre år, sier Høydal. Alle de seks lekene fikk umiddelbart midlertidig salgsforbud da de ble inndratt av SFT.

- Metallbøtten er produsert i Tyskland og de andre lekene i Kina. Stort sett ser vi at det er leker produsert i Østen som ofte inneholder for høye verdier av ulike stoffer. Kina har for eksempel ikke samme regelverk som Europa, men alle de seriøse store leketøysprodusentene kjenner det europeiske regelverket, og lekene blir som regel testet i et stort laboratorium i Hong Kong før det kommer på markedet, forteller Høydal.

Hun kan imidlertid berolige folk som kjøper leker med at SFT finner svært få produkter som ikke tilfredstiller kravene i leketøysbutikker.

- Det er trygt å kjøpe leker i Norge, sier hun.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken