(SIDE2): Mye har vært sagt om de kjønnsdelte hyllene i lekebutikken. Og nå nærmere julegavekjøpet er det kanskje enda mer synlig for de fleste.

Men den store leketøyskjeden Toys'r'Us har laget en katalog som er ganske kjønnsnøytral.

Viral hit

Her leker gutter og jenter sammen på sidene og sverd, biler og bilbaner er like mye for begge kjønn.

I Sverige er Toys'r'us-katalogen blitt en viral hit. Ikke minst fordi den store bloggeren Thomas Genusfotografen Gunnarsson, som daglig debatterer barn og rollelæring på bloggen sin, mener at en av barna på bildene med prinsessekjoler er en gutt.

Det er det imidlertid ikke.

- Bildet er av tre jenter, bekrefter kommunikasjonsavdelingen til Top Toy, som eier Toys'r'Us i Danmark overfor Side2. Top Toy er Nordens største leketøyskjede.

Ikke første gang

Det er forøvrig ikke første gangen Toys'r'Us utfordrer kjønnstereotypiene i en lekekatalog. I 2012 fikk den nordiske utgaven oppmerksomhet verden rundt og spesielt i USA fordi den viste gutter som lekte med dukker og lekte sammen med jenter i rosa kjøkken.

Spesielt i Sverige har man vært ekstra oppmerksomme hvordan gutter og jenter fra tidlig alder lærer seg kjønnstereotypier. Den gang erklærte Top Toy at de fra nå av skulle vise at de lagde leker for barn, ikke for gutter og jenter.

Katalogen kom etter at lekekjeden kom under skyts for en «vanlig» katalog der gutter var superhelter og jenter prinsesser.

- Etter julen i fjor er vi nå klare til å publisere kjønnsnøytrale kataloger i alle våre markeder og for alle sesonger, sier direktør Thomas Meng. Han sier bakgrunnen er at de gjerne ser at de små kundene selv bestemmer hva de vil leke med istedenfor å guide dem inn i stereotype roller.

I Sverige har de i den aller nyeste butikken i Stockholm gjort en bevisst møblering slik at inngangen til Lego-avdelingen går gjennom et Barbie-hus.

Men gutteprinsesser finnes altså ennå ikke i Toys'r'Us' univers.

LES OGSÅ: Ville bare være pen - nå lager hun byggesett til jenter