(SIDE2): Kulden er ikke nådig mot kroppen, og noen områder er mer utsatt enn andre.
- Slutt å slikke deg på leppene for da legges det et vannbelegg utenpå, og det tørker ut leppene. Vann og lepper er ikke en god kombinasjon i kulden, advarer Linda Johansen.
Hjemmelaget skrubbekrem
Den helsebevisste blondinen har de siste årene skapt et navn for seg selv innen skjønnhetsindustrien. Hun driver blant annet hudpleieslangen Beauty Lounge i Oslo, og nylig startet hun sin egen online skjønnhetskanal.
Det var derfor naturlig for Side2 å spørre henne om tips for både behandling og forebygging av vintertørre lepper. Det er nemlig mange som får problemer med leppene på denne årstiden, men Johansen vet råd.
- Mitt tips er å ta litt vanlig sukker og litt olje, for eksempel olivenolje, og lager en tykk grøt som du skrubber leppene forsiktig med. Da fjernes de døde hudcellene. Det kan lønne seg å gjøre dette et par ganger i uken, tipser hun.
Og advarer:
- Om leppene er såre og sprukne så sier det seg selv at du må skubbe forsiktig. Ved å skubbe leppene og bruke naturlige oljer kan man også bekjempe og forebygge.
Vondt verre
Mange tyr til leppepomader for å gjøre leppene myke og innbydende. Men du bør derimot tenke deg om to ganger før du påfører favorittglossen.
- Hold deg unna tradisjonelle leppepomader. De inneholder ofte lanolin, et stoff som blant annet gjør at leppene blir blanke. Slike leppepomader legger seg bare som et belegg utenpå leppene.
Også bivoks er et stoff man bør unngå, rett og slett fordi det kan gjøre vondt verre.
- Det tørker de ut, og har ingen reparerende effekt. Leppepomader med bivoks og lanolinoljer er som å sette på et plaster på et åpnet sår. Du bare tildekker problemet, men behandler det ikke, påstår hun.
Les også: Forstørrer og fremhever
- Velg planteoljer
Johansen snakker derimot varmt om planteoljer, og spesielt produkter med sheasmør er å anbefale.
- Sheasmør er bra for leppene. Den har en fin reparasjonseffekt, så skal du bruke leppepomade så lønner deg seg å se etter produkter som inneholder dette.
Også om natten bør leppene pleies, og Johansen forteller gjerne om sin egen kveldsrutine for leppene.
- Jeg smører alltid inn leppene med olje før jeg legger meg om kvelden. Utenpå legger jeg gjerne et tykt lag med fuktighetskrem. En øyekrem med masse fuktighet kan også brukers, avslører hun.
- Raus med fettet
Det er vel og bra å smøre kroppen utvendig med essensielle oljer. Men på denne årstiden er det ekstra kritisk å innta oljer, slik at maskineriet blir smurt også på innsiden.
Johansen har flere ganger tidligere uttalt viktigheten av oljer, og hun understreker igjen at man bør spiser massevis av disse på denne tiden av året.
- Man skal derfor være raus med fett om vinteren, både på utsiden og innsiden. Man bør rett og slett spise mye oljer om vinteren, tipser hun.
Les også:- Eldes fem år om vinteren
(artikkelen fortsetter under bildet)
- Ikke så fresht
Men av og til kryper temperaturen så langt ned på gradestokken, og da kan man ikke bare tenke reparasjon. Da må man forebygge, og skal man ut i sprengkulden kan man ikke bare tenke på skjønnheten.
- For å beskytte leppene mot kulden kan man smøre det med et tykt lag med fett. Rent sheasmør for eksempel. Det ser kanskje ikke og fresht ut, men om man skal ut i kulde og vind må man ta sine forholdsregler. Man bør også dekke seg til med skjerf, tipser hun.
Munnsår
Det sier seg derimot selv at lag med oljer og tykke skjerf allikevel gjør leppene utsatt. Og selv om man skal ta vare på leppene både på sommeren og vinteren, mener Johansen den sensuelle kroppsdelen får gjennomgå litt ekstra på denne tiden av året.
- Det er viktig at man holder alle typer munnsår fuktige, slik at de ikke sprekker. Det er vanskelig å si hva sommer verst, mens kulde tørker ut leppene og fører til at de sprekker, så har solen en tendens til å føre til munnbetennelser. Men jeg vil si det er kulden som er verst for leppene.