Gå til sidens hovedinnhold

- Ler egentlig av nordmenn

- Når du ler av Sophida og Eva i «Norsk for nybegynnere», ler du egentlig av nordmenn, sier produsent Harald Herland.

(SIDE2:) Gjennom seks episoder følger vi fem unge mennesker som har flyttet til Norge på grunn av kjærligheten. Josi fra Brasil, Sophida fra Thailand, Rafal fra Polen, Rudy fra Den dominikanske republikk og Eva fra Kypros har reist fra venner, jobb og familie i hjemlandet. I dokumentarserien får vi være flue på veggen på norskkurs og gjennom små og store gjøremål i hverdagen.

Les anmeldelsen: Årets sjarmbombe

Ikke utdriting
- De er jo veldige morsomme, sier produsent Harald Herland i Applaus! Film til Side2. Når du sitter og ler med og av dem, så ler du egentlig av nordmenn. Vi snur på en måte speilet, sier han videre.

Og understreker at det ikke er snakk om utdriting.

- Nei. På ingen måte. Det er ressurssterke mennesker det er snakk om her.

Ideen til dokumentaren fikk regissør Petter Bønsnes da hans thailandske kone Sophida begynte på Rosenhof skole på voksenopplæringen.

Brakk hånden på ski
- Du får et innblikk i en helt ukjent verden. Det er jo mange mennesker fra hele verden der. Dokumentaren har vært en lang prosess, sier produsenten.

Gjengen bak dokumentaren testfilmet over hundre elever, før valget falt på de fem som vi følger i serien.

- Det var jo noen helt naturlige valg som vi bare måtte ha med. Som for eksempel Eva og Rafal. Nå gleder de seg til å bli kjendiser, humrer han.

Filmteamet fulgte de fem personene i over to år og i dokumentaren oppstår en rekke komiske situasjoner blant annet når de drar på hyttetur for første gang. Men den artigste hendelsen var det regissøren selv som stod for.

- Vi var på fjellet og filmet jentene som var så dårlige å stå på ski. Da jeg skulle hente noen taper i bilen om kvelden, tøffet jeg meg litt for mye og falt og brakk hånden, forteller Bønsnes til Side2.

Norsk for nybegynnere ser du på NRK tirsdager klokken 19.55.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler