Gå til sidens hovedinnhold

Les Spetalens brevbombe

Øystein Stray Spetalen æreskjeller fredsprisvinner Al Gore og Nobelkomiteen.

- Dette var ment som en hyggelig og morsom fredagsmail som jeg videresendte C02-fritt til venner og bekjente, sier finansmannen Øystein Stray Spetalen til NA24.

Se filmen Spetalen reagerte på nede i saken.

NA24 - din næringslivsavis

Taperen Gore
Videoen som han har videresendt til et titall venner slår hull i teorien om at CO2 er driveren for den globale oppvarmingen.

Spetalen bruker 50 utropstegn i sin formidling av budskapet til vennelisten.

«Se denne, og send den til minimum 10 andre, så sosialisten og taperen Al Gore blir avslørt !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!», skriver Spetalen i mailen.

- Dessverre har jeg sølt te på utropstegnknappen slik at det har blitt noen ekstra CO2-frie tastetrykk, sier han muntert til NA24.

Mange prominente og kjente personer står på mottakerlisten til den aktive finansmannen.

- Dette vil vi ikke kommentere, sier leder Ole Danbolt Mjøs i Nobelkomiteen til NA24.

Nobelkomiteen
Nobelprisen er en utmerkelse som baserer seg på testamentet til oppfinneren av dynamitten, Alfred Nobel. Norge deler ut prisen 10. desember hvert år.

Årets vinner er den tidligere visepresidenten Al Gore som har markert seg sterkt de siste årene som en forkjemper for fremtidige miljøtrusler.

Gore forkynner tesen med at jo mer CO2 det er i atmosfæren jo mer øker temperaturen på jordkloden fordi det stenger inne mer varme fra solen. Og at det er menneskeskapt.

Spetalen mener at Gore er en taper og at han vil bli avslørt om kort tid.

«Nobel komiteen blir latterliggjort innen et par år. For en kunnskapsløs gjeng av snik sosialister og manipulatorer av vanlige mennesker !!!!!!!!!!!», skriver Spetalen i mailen.

Du kan se videoene her.

Videoens som bevis
Ifølge klimatologieksperter i videoen påstås det at i klimahistorien skal det ha vært perioder med tre til ti ganger mer CO2 på jordkloden enn det vi opplever i dag.

Professor Ian Clark ved vitenskapsfakultetet på Universitetet i Ottawa sier man ikke kan slå fast at CO2 påvirker den globale oppvarmingen i verden slik Al Gore påstår.

- Vi kan ikke si at CO2 kjører den globale oppvarmingen, det har i hvert fall ikke gjort det før i tiden, sier Clark i filmen.

Han får støtte fra klimaeksperter som Syun-ichi Akasofu, Tim Ball, Piers J. Michaels, Nir Shaviv, og Frederick Singer.

Stevnet for retten
Fredsprisvinner Gore laget i fjor den doble oscarvinnende dokumentarfilmen «En ubehagelig sannhet», hvor hovedbudskapet er at klimagassutslippene som mennesker står for har ført til en betydelig oppvarming de siste 50 år.

- Hvis utslippene ikke reduseres kraftig, vil menneskeheten bli rammet av store naturkatastrofer, sier han i filmen.

I mai i år ble det engelske skoleverket stevnet for retten da det viste filmen til skoleelevene på naturvitenskapelig- og geografilinjer i landet.

Full av feil
Mange av påstandene i filmen er blitt tilbakevist i det britisk rettsapparatet, og dømt etter Storbritannias skolelov, som gir skolebarn rettslig beskyttelse.

Foreldrene reagerte på måten fakta ble fremstilt og i september fikk Stuart Dimmock - som er far til en skoleelev i Kent i England medhold i rettsapparatet.

Dommer Mr Justice Beatson i London Hight Court slo fast at klimafilmen ikke kunne klassifiserte som indoktrinering, men den inneholdt hele ni vitenskapelige feil.

Filmen brøt skoleloven, og dommeren konkluderte med at det skulle være en advarsel I forkant av filmen at dette var et subjektiv fremstilling.

Hvorfor akkurat nå
75.822 mennesker har sett videoen som ligger på det amerikanske nettstedet.

En debattdeltaker som kaller seg Petej0 forteller at Al Gore har vært oppmerksom på den globale oppvarmingen helt siden han var senator i Tennessee.

- Hvorfor gjorde han ikke noe med dette i sin åtte år som visepresident, og hvorfor presset han ikke Clinton til å signere Kyoto-avtalen, skriver han.

Du kan se videoene her.

Reklame

Quiz: Hva heter Mummitrollet på originalspråket?