Gå til sidens hovedinnhold

Lesbiske pikekyss

Filmen beskriver de første gnistene av kvinnelighet og seksualitet.

(YEYE): En av helgens filmpremierer på kino er den franske filmen «Vannliljer» som handler om de tre 15 år gamle jentene Marie, Anne og Floriane.

Det er sommer og de tre unge jentene møtes i svømmehallgarderobens hemmelige verden. Der eksploderer lysten deres og førstegangsopplevelser lystrer ikke regler. Det er dét som gjør dem uforglemmelige.

Vant gjeve priser
I fjor debuterte filmen på filmfestivalen i Cannes. I januar i år vant den Hovedprisen, Aurora prisen, under årets Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF):

- Vinnerfilmen er en usentimental skildring av vennskap, svik og gryende seksualitet, skriver Aurora-juryen i sin begrunnelse for prisen til denne filmen, som følger tre 15-årige jenter inn i svømmehallen i en forstad i Paris, der de trener synkronsvømming.

Jentene i fokus
Den 27 år gamle regissøren Celine Sciamma har jobbet hardt med filmen i 2 år og sier at det å lage en film krever så mye tid at den gjør deg singel. Hun er likevel glad for å ha truffet med en historie som plasserer unge kvinner i sentrum. Voksne er nesten ikke- eksisterende i filmen og gutta er bare plassert i bakgrunnen.

Les også
Eventyrlysten Brad Pitt
Her er filmløgnene

-Så uansett hvem du er så må du identifisere deg med en 15 år gammel jente. Jeg ville at alle blant publikum, når de så de to jentene kysse, skulle ønske at kysset skjedde, forklarer Sciamma til Advocate.com.

Homoseksualitet
Regissøren ville bidra med å rette fokus mot temaer som homoseksualitet og ungdomserfaringer som hun mener det er mangel på i dagens filmer:

- Filmer snakker ofte om kvinner, men de er ofte full av fantasi. Det er gjerne menn som snakker, og jeg ønsket å gi et kvinnelig perspektiv på disse tre jentene. Jeg ville gjøre det motsatte av det som oftest gjøres - å unngå nostalgi og myter rundt førstegangsopplevelser. Jeg ville være i øyeblikket, i den alderens nådeløshet, og heller jobbe med følelser enn med å gjenskape mentale bilder, sier regissør Celine Sciamma i spørsmålet om hvordan hun har tilnærmet seg temaet homoseksualitet.

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her