Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor skal kun arbeiderpartiet bli finansiert av LO?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I de senere årene har Arbeiderpartiets popularitet sunket betraktelig, av forskjellige årsaker, antar jeg. I den forbindelse lurer jeg på hvorfor partiet etter mange, mange år, fortsatt får lov til å fortsette sitt samrøre med LO?

For øyeblikket har LO rundt 950 000 medlemmer, og i følge ekspertene i diverse medier, så vil det være rundt 500 000 som stemmer på Ap. Dette vil si at rundt 50% av LO medlemmene stemmer på andre partier. Selvfølgelig kan disse stemmene gå til SV og Rødt, men jeg vil tro at mange stemmer vil gå til borgelige partier også. Hvorfor skal kun Ap, og i det siste også SV og Rødt, bli finansiert av LO?

Les også: LO-legenden rykket ut med støtte til Støre. Nå viser det seg at det var en helt annen som skrev innlegget

Dette spørsmålet kom opp på den tiden da Gerd Liv Valla var sjef i LO, og hun svarte da at det var LO-kongressen som bestemte dette. Greit, men hvem sitter i denne kongressen?

315 delegater har stemmerett på kongressen. 260 delegater velges av forbundene, ut fra hvor mange medlemmer de har. 40 velges av LOs fylkesorganisasjoner, basert på medlemstall. Dessuten møter de 15 faste medlemmene av sekretariatet.

Hvilken partitilhørighet har disse delegatene? Jeg tviler på at noen som tilhører et borgerlig parti blir valgt som delegat til kongressen, og da er jo resultatet gitt på forhånd. Kan fagforbundene som er tilsluttet LO, offentliggjøre hvilken partitilhørighet deres delegater har? Hadde det ikke vært mer rettferdig at disse LO subsidiene hadde tilfalt andre partier også?

Dette blir vel vanskelig av den grunn at noen av LO-pampene også sitter i toppledelsen til Ap. Likevel mener jeg at dette temaet bør tas opp til debatt før neste Stortingsvalg.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus