Gå til sidens hovedinnhold

Kan tilsvarende katastrofe inntreffe i Moss sentrum?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det har vært kjent i lange tider at det er kvikkleire på begge sider av kanalen i Moss. Etter mer enn 30 års politisk kamp for å bedre forholdene for tung industrien, som på 1980 tallet besto av ca. 10.000 arbeidsplasser i Moss, er stort sett alle industriarbeidsplassene i 2020 nedlagt.

De siste årene har det blitt bestemt at BaneNor står for utbygging av en moderne jernbanestasjon med flere rangeringsspor for godstog på Sjøsiden, hvor dagens fergeleie for Bastøfergene er lokalisert sammen med Moss konteinerhavn.

Fra havna til Melløs stadion er det ca 50 meter høydeforskjell, og hele området er avmerket på NGI som et kvikkleire område. Til sammenligning var høydeforskjellen ca. 30 meter i kvikkleire raset på Gjerdrum sist uke.

Les også: Nye dokumenter viser at NGI ga klarsignal til bygging

Nederst ved havna i bygges det nå i disse dager ny jernbanetrase, hvor det blant annet lages en dyp, bred og lang kulvert, til togtrafikk og fergetrafikk nordgående ut av byen.

Det har lenge vært store diskusjoner i lokalpresse og ikke minst i "Bedre Byutvikling Moss" (BBM) sin Facebook gruppe, om hvor stor fare det er forbundet med de store og tunge arbeidene nederst i kvikkleire-skråningen fra havna til toppen av åsen ved Melløs stadion.

Hele åssiden består av flere hundre boliger samt Rockwool sin store fabrikk. Fler og flere røster forsøker nå å be BaneNor og Moss kommune om å ta en «time out» fra videre framdrift, inntil man får svaret fra NGI på hva årsaken er på det store kvikkleire-skredet i Gjerdrum.

Mange har merket seg uttalelsene fra både utbygger, konsulentfirma, Gjerdrum kommune og NGI om at «alle regler ble fulgt» før utbyggingen startet i boligfeltet. Nå ligger det omlag 14 hus knust til pinneved, inntil 7-800 meter nedenfor der de ble bygget «på trygg grunn» for mindre enn 15 år siden.

Engstelsen er stor for at en tilsvarende katastrofe skal inntreffe i Moss sentrum i nærmeste fremtid.