Gå til sidens hovedinnhold

Stopp det iranske regimets trusler mot rettsstatene i Europa

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fredag den 27. november starter en rettssak i Belgia som har fått mye oppmerksomhet internasjonalt.

En høytstående diplomat, Assadollah Assadi fra den iranske ambassaden i Østerrike, ble arrestert med en bombe i Tyskland. Bomben skulle leveres til et par og brukes til et attentat mot erkefienden og motstandsbevegelsen NCRI sitt årsmøte i Paris, sommeren 2018.

Titusener, inkludert flere hundre politikere fra hele verden, deltok i stormøtet for et fritt Iran. Flere stortingsrepresentanter og politikere fra nesten alle partier i Norge var med. Attentatet mislyktes takket være et sikkerhetssamarbeid mellom Tyskland, Østerrike, Frankrike og Belgia.

Storavisene i Europa vier dette unike tilfellet mye oppmerksomhet. Det er første gang en offisiell diplomat er arrestert for direkte deltakelse i et terrorangrep i Europa. Rettsmyndighetene i Belgia mener at hele det iranske regimeapparatet er involvert i det mislykkede attentatet.

Angrepet skulle finne sted samme dag som den såkalt "reformvennlige" presidenten Rouhani og hans utenriksministeren var i Europa for å forhandle med EU. Eksperter mener at flere hundre og kanskje tusener kunne blitt drept og skadet som følge av bomben. Assadi misbrukte sin diplomatiske immunitet til å få med seg bomben til Østerrike i et passasjerfly.

Storavisen The Sunday Times skriver at Assadi har kommet med oppsiktsvekkende utsagn mot rettsmyndighetene i Belgia under avhør, blant annet med sitatet: «væpnede grupper i Irak, Libanon, Jemen, Syria og Iran følger rettssaken med interesse og ønsker å se om Belgia støtter dem eller ikke.”

Den belgiske riksadvokaten tolket dette som en trussel. Flere hundre parlamentsmedlemmer fra hele Europa, inkludert Norge, har deltatt i en kampanje der de ber europeiske myndigheter om å presse iranske myndigheter med diplomati- og handelsboikott i bytte mot garantier om at regimet ikke bedriver terror i Europa. De ber også sine lands myndigheter om å stenge religiøse og kulturelle foreninger som misbrukes av regimet til spionasje og terrorvirksomhet.

Det iranske regimet ble fordømt av FN for 67. gang 18.november. Iran tolker vakling og mangel på besluttsomhet fra Europa som et svakhetstegn. Dette fungerer som et klarsignal for ytterligere terror i Europa. Tiden er inne for å vise besluttsomhet.

Rettssaken som starter på fredag er et godt sted å starte.

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto