Gå til sidens hovedinnhold

TINE jager kyr fra fjellbeite til fjøs

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

TINE mener at det går fint å produsere melk på sommerbeite. Det går fint for noen, men ikke for alle. For de som ikke har nok beite nær fjøset kan utmarksbeite være den eneste løsningen for å oppfylle beitekravet.

En artikkel i avisa Bondevennen satte nylig fokus på hvordan TINEs pristillegg på sommermelk truer tradisjonen med fjellbeite. TINE bør ta disse signalene på alvor, i stedet for å fortsette å insistere på at dere ikke tvinger kyrne i hus.

Les også: Nei, vi jager ikke kua inn i fjøset, Jenny Rolness

Vi som bor på landet ser følgene av den lukrative sommermelkproduksjonen. Kyr som bare kommer ut på en betongplatting, i stedet for å få et par måneder på beite. Kyr som bare er ute 6 timer per dag, og i en altfor kort periode, fordi det er mer lettvint å ha dem på båsen. Det er dessverre langt mellom den idealiserte fremstillingen til TINE og realiteten for mange kyr.

Vi må ha tiltro til at de fleste oppfyller regelverket, og som TINE skriver - flere strekker seg langt utover minimumskravet. Men hver sommer får vi tips om brudd på mosjonskravet. Noen tilfeller gjelder båskyr som aldri har vært løst fra båsen. De har stått fastbundet med en strømførende bøyle over ryggen gjennom alle årstider, og født kalver som i tur og orden er blitt tatt fra dem. Nærmere å bli behandlet som maskiner kommer man ikke.

TINE hevder at dere har ambisjoner om å bli bedre. Det er bra, men dere må vise det. Lytt til bøndene som ønsker å benytte utmarksbeite, men som tvinges inn i et mer intensivt og mindre dyrevennlig system. Gjør noe med prissystemet, så god dyrevelferd vil lønne seg. Vis at dyrevelferd ikke først og fremst er et salgstriks, men at dere mener alvor med det.