Gå til sidens hovedinnhold

Vi har en statsminister, en som vil bli statsminister og en som ikke vet hva han vil

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ser vi på hvem folket rangerer som er foretrukket i vervet viser siste måling at 49,5 prosent ønsker Solberg (H) som statsminister, 25,7 prosent ønsker Jonas Gahr Støre og 14,9 prosent ønsker Trygve Slagsvold Vedum.

I disse dager sprader Slagsvold Vedum rundt som en stolt hane med Jan Bøhler i helene og pirker Støre på skulderen og ber ham om å tre til side for det nye populære ekspresstoget SP, med Vedum og Bøhler i førersetene.

Les også: Ny måling: Bøhler danker ut flere av Ap-toppene

Det som forundrer meg er at hverken Støre, Vedum eller Bøhler ser ut til å ense hvem det norske folk ønsker som landets statsminister.

Nå kan jo mye forandre seg frem til valget i 2021, men Solbergs populæritet ligger støtt på et høyt nivå på +/- 50%, og jeg tror ikke hverken Støre eller Vedum klarer å oppnå slik populæritet i spørsmålet om hvem som skal være landets leder.

Vedum ligger høyt på listen når det kommer til det å vende landet tilbake til tidligere tider, særlig hos menn over 60 år. Når vi kommer til landsdeler ligger Støre best an når vi måler i innlandet, østlandet, trøndelag, og tildels i nord i landet. Vedums styrke ligger i Norges to nordligste fylker.

Skal de rødgrønne regjere må Støre og Vedum etablere en mindretallsregjering da Vedum ikke vil ha noe med hverken SV, MDG eller Rødt å gjøre. Det er ikke Støre enig i. Han kan godt ha med SV, men vil ikke ha med hverken MDG eller Rødt i regjeringen sin. Så, hvordan skal denne kabalen gå opp? Det er det ingen som vet!

Det klages daglig fra opposisjonen i stortinget om at dagens regjering ikke klarer å samle seg til enighet i flere saker. Men hvordan vil en ny regjering, som ikke klarer å bli enige om hvem som skal styre engang, klare å gjennomføre noen vedtak i det kaoset de vil måtte "regjere" under?

Les også: Arbeiderpartiet har aldri vært lenger utenfor regjering før

Jeg vil tro at når tiden kommer da vi igjen skal velge regjering, vil nok majoriteten av folket ha en leder som klarer å stå stødig når det bølger som verst. Vi har en statsminister som har ledet Norge gjennom flere vanskelige tider, og tildels kriser, men alltid landet stødig på bena.

Problemet til Solberg er at KrF og Venstre ikke klarer å mene det samme fra den ene dagen til den andre og derfor ikke klarer å tiltrekke seg en stødig velgermasse. Dette har de nå et år på å rette opp i, og få sine skuter på rett kjøl.

En annet alternativ er at de i SP som anser seg som mer borgerlige enn sosialister får med seg et flertall i partiet og dermed får med seg Vedum på en fornuftig endring til den andre politiske fløy.

Det kunne vært et godt alternativ der vi kunne fortsette med en stødig Solberg som skipper.