Gå til sidens hovedinnhold

AP-byrådet sender byens butikkansatte på NAV

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Butikker i flere strøk av Oslo sliter på grunn av forestående eller allerede gjennomførte fjerninger av parkeringsplasser. Konsekvensen av nye sykkeltraseer og Bilfritt Byliv er at arbeidsplasser står i fare. Mange ansatte og butikkeiere vil ende på NAV.

Dette er historien om en varslet katastrofe. En katastrofe som vil ramme mange familier hardt. Alle vet det kommer, men empatien i Arbeiderpartiet og blant deres grønne sosialistvenner i Rådhuset med dem som har fysisk handel som levevei, er så godt som fraværende.

At handelen sysselsetter svært mange med innvandrerbakgrunn er et ekstra tankekors. Som journalist i fagpressen har jeg skrevet og lest utallige intervjuer med dyktige butikkfolk med innvandrerbakgrunn som driver eller jobber i dagligvarebutikker, kiosker eller bensinstasjoner. Som de fleste andre butikkfolk er de hardtarbeidende, vennlige og seriøse. De har enten skapt seg en egen arbeidsplass eller grepet mulighetene til å få en trygg fremtid i kjede-system der de kan få opplæring og karrieremuligheter.

Best kjenner jeg dagligvarekjedene som har blitt en karrierevei også for mange som er relativt ferske i Norge. Butikkyrket er perfekt for å lære seg godt norsk og bli kjent med norsk kultur. En kjøpmann sa til meg at å jobbe i handelen hadde lært ham vanvittig mye om norsk språk på kort tid. I sin første jobb snakket han med rundt 500 mennesker hver dag med ulike dialekter. Det og egen dyktighet hadde hjulpet ham videre inn på intern skolering i kjeden og så til å bli kjøpmann med egen butikk.

I tillegg har vi de mange og godt innarbeidede innvandrerbutikkene som livnærer mange familier og er til stor nytte og glede for både lokale kunder og dem som kommer med bil for å handle sine spesielle varer. I mitt private ferieprosjekt denne sommeren, Syklistaksjonens Sommerpatrulje, der jeg farter rundt og ser på gater og strøk der gjennomføringen av sykkelplanen i Oslo truer det gode byliv, har jeg allerede konstatert at de såkalte innvandrerbutikkene ofte ligger spesielt dårlig an. Butikkeierne føler seg maktesløse og får enkelte steder liten støtte av de politisk korrekte beboerne i lokalområdet. De føler seg små og blir ikke hørt med sine bekymringer i kommunen.

Det siste gjelder selvsagt også alle andre butikker. Hvorfor de rødgrønne partiene generelt har en slik mangelfull forståelse for hvor viktig den fysiske handelen er i byene og i landet generelt er vanskelig å få tak i annet enn at det er et resultat av ren ideologi og maktkåthet. Som en butikkeier sa til meg da vi snakket om at nye sykkelfelt ville påføre butikken hans stor omsetningssvikt og praktiske problemer i forhold til leveranser: "Vil de heller ha oss alle sammen på NAV?" Svaret på dette er nok ja.

Reklame

Her får du tak i de superpopulære shortsene