Gå til sidens hovedinnhold

Er nordmenn et sart folkeslag?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Høyre vil gjøre store endringer for alkoholsalget i Norge ved å utvide åpningstidene for dagligvarehandelen og Vinmonopolet. Nasjonalforeningen for folkehelsen, Diabetesforbundet, Kreftforeningen, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke og Rådet for psykisk helse setter seg kraftig imot forslaget. For ikke å snakke om KrF, som ser på dette som en sikker undergang for det norske folk. Hvor skadelig kan en slik reformering være?

Dette er saken: Høyre vil gjøre store endringer for alkoholsalget i Norge

Har nordmenn svakere helse enn andre folkeslag? Er nordmenn så avhengig av alkohol at vi blir helt besatt hvis tilgjengeligheten øker en smule? Vil vi drikke oss fra sans og samling og rave rundt i fylla hele døgnet? Er vi nordmenn dummere enn resten av europeerne?

Jeg tror ikke det. Vi har verken dårligere helse, er mer avhengig av alkohol eller er dummere og drikker oss fra vettet. Man skulle tro det når man hører hva de "moralske" lirer av seg når noen kommer med forslag om oppmykninger i våre rigide regler for salg av alkohol, som faktisk er en lovlig vare.

Les også: Vil selge hasj på Systembolaget

Jeg skriver ikke dette innlegget uten erfaring med folk som er i befatning av alkohol. Jeg drev en restaurant på Gran Canaria i mange år, og jeg har ikke dårligere erfaring med nordmenn enn med andre europeere. Alkoholen var billig og var tilgjengelig hele døgnet, men det fløt ikke fulle nordmenn rundt i gatene av den grunn.

Restauranten jeg drev lå på stranden. Hver morgen kom turistene i god form uten å vise tegn til at de hadde drukket ubegrenset kvelden før. Ut på dagen var det lunch, og i visse tilfeller med en pils. Men det var ingen fulle folk. Jeg kan telle på en hånd de jeg forviste på grunn av fyll i alle de årene jeg drev der.

Jeg tror ikke vi får en fyllakultur om vi utvider salgstiden for alkohol i norske butikker.