Gå til sidens hovedinnhold

Ikke send med salgsmeldingen

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg har solgt noen biler opp igjennom årene, og jeg alltid passet på å ikke levere signert salgsmelding til kjøper før bilen er betalt. Gjør man det er løpet ganske sikkert kjørt hvis ikke kjøper gjør opp for seg.

Dette er saken: Solgte bilen, men fikk aldri pengene: - Jeg ble svindlet for 200.000 kroner

Jeg vet at regelen de senere årene har vært at salgsmelding i ferdigutfylt tilstand skal følge bilen, men dette dokumentet er faktisk det eneste du har som bevis på at bilen tilhører deg og ikke kjøper. Uten salgsmeldingen får ikke den som er ute for å svindle til seg kjøretøyet registrert bilen, og du er juridisk den rettmessige eieren av kjøretøyet.

Det er sikkert noen som har forsøkt å underslå et salg ved å ikke levere salgsmeldingen ved oppgjøret fra kjøperen, men det er faktisk enklere å gjøre noe med, enn ved at kjøper ikke følger sine forpliktelser. En annen fare med å slippe kjøretøyet fra seg med undertegnet salgsmelding er at kjøper fortsetter å kjøre i ditt navn, selv om du har mottatt oppgjøret. Dette kan slå meget uheldig ut for selger, da trafikkbøter, P-bøter og bompasseringer vil belastes selger.

Les også: Politiet advarer mot ny svindelmetode: Liv skulle selge bilen, men noe skurret

Så, selv om regelen er å sende med undertegnede papirer, ikke gjør det. Du kan risikere en mengde trøbbel hvis kjøper er uærlig.