Ap-politiker Anette Trettebergstuen kaller Magnus Carlsens forsøk på å støtte norsk breddesjakk for forkastelig. "Problemet" er nemlig at Carlsen vil at Norges Sjakkforbund skal inngå et samarbeid med spillselskapet Kindred som vil spytte inn 50 millioner i norsk sjakk. Carlsen tjener ingenting på dette, tvert i mot så taper han cirka en halv million ved å betale kontingenten til de første 1000 medlemmene i hans nye sjakklubb. Og dette blir han altså kritisert for, fordi det på sikt kan true den norske enerettsmodellen for pengespill i Norge.

Det virkelige problemet er at Trettebergstuen og hennes meningsfeller kjører et korstog mot utenlandske betting-selskaper som er helt uproporsjonalt med virkeligheten. Det virker som de tror at dette er en krig mellom det onde, representert ved spillselskapet Kindred, og det gode, representert ved den norske enerettsmodellen. Det mest typiske argumentet er at de utenlandske spillselskapene, i motsetning til Norsk Tipping, skor seg på andres ulykke ved å sørge for at folk blir spillegale og dermed havner i økonomiske og sosiale problemer. Men spillegalskap er et resultat av arv og miljø og eksisterte lenge før det fantes online betting-selskaper. Det er ikke selskapene sin feil at folk ikke kan kontrollere seg. Og i så fall bør vi forby Freia, Nidar Bergene og Gilde fordi de skor seg på at folk blir tjukke og får hjerte- og karsykdommer. Syntes hun virkelig at den norske befolkningen er så dumme at vi ikke bør ha noen som helst mulighet til å selv bestemme hva vi vil bruke pengene våre på?

All næring handler om å tjene penger, og spillselskapene er ikke mer kynisk eller grisk enn for eksempel oljenæringen eller shipping-industrien. De gjør det de kan for å tjene penger og noen ganger går det ut over lett påvirkelige nordmenn med overdreven tro på seg selv og sin egen risikoanalyse. Jeg sier ikke at de spillegale er dumme, på ingen måte, men spillselskapene kan ikke ta ansvar for at de de spiller vekk husleien sin på online spilleautomater. Her og nå kan jeg velge mellom hundrevis av betting- og pokerselskaper og fint spille vekk hele månedslønnen min - uavhengig av regjeringens fåfengte forsøk på å stoppe det. Alle seriøse spillselskap gir deg også mulighet til å sette egne taps-grenser på samme måte som det "snille" selskapet Norsk Tipping. Men tilhengerne av enerettsmodellen bare elsker dette selskapet som har hjernevasket en halv befolkning til å tro at det er realistisk og vinne i Lotto og VikingLotto.

Norsk Tipping er faktisk snill på den måten at de deler overskuddet med norsk idrett. Men tenk så mye norsk idrett kunne tjent hvis alle online betting-selskap ble fullt lovlige og måtte betale øremerket skatt rett inn i idretten. Det ville gitt et betydelig løft til idretten da disse selskapene omsetter for milliarder bare i Norge. Alt dette har selvfølgelig Magnus Carlsen skjønt for lenge siden. Men hva hjelper det når Trettebergstuen vender det døve øret til slik argumentasjon og heller kaller spillbransjen for ulovlig og uønsket.

Uønsket av hvem, Trettebergstuen? Deg og dine meningsfeller som lever i 1980 og nekter å innse virkeligheten og tviholder på den kommunistiske modellen med et statseid spillselskap? Eller de hundretusener av nordmenn som koser seg med poker og odds som har et normalt og sunt forhold til gamling? Eller idretten som vil tjene på dette som for eksempel Norges Sjakkforbund som nå kan få 50 millioner som de aldri ville fått ellers? Men hun har visst bestemt seg for lengst, og all argumentasjon i verden kan ikke endre på det. Hun kommer nok til å fortsette sin demonisering av utenlandske spillselskap og forherligelse av Norsk Tipping og Rikstoto så lenge hun driver med politikk. Og det skal hun få lov til. Men å beskylde verdens beste sjakkspiller for å komme med forkastelige ideer når alle hennes egne argumenter tilhører en helt annen tid syntes jeg ikke er greit.