Brannvesenet får nå hjelp av frivillige, lokale beboere og næringslivet til å kjempe mot flammene. Noen steder har ilden nådd hele veien ned til sjøen.

Vatera er en viktig feriested på Lesvos, og mange har feriehus her.

Brannen begynte klokken 10:00 lørdag, og brannslukkerne kjemper mot flammene på to fronter. Den ene fronten er altså ved feriestedet Vatera. Den andre fronte er lenger oppe i fjellene, ved landsbyen Vrisa.

Hete og tørke har ført til hundrevis av skogbranner i Hellas og andre steder i Europa de siste ukene.

Les også: Bilder viser ødeleggelsene i Storbritannia

Norge sender hjelp

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) opplyste i en pressemelding fredag at Norge sender to team med skogbrannpersonell til Hellas.

De to teamene skal hjelpe gresk brannpersonell med å slokke skogbrannene, i tillegg til å øve, opplyser DSB.

Det første teamet reiser 30. juli og blir avløst av det andre teamet to uker senere.

Til og med 16. juli i år hadde branner over hele Europa brent ned 517.881 hektar, ifølge EUs organ for overvåking av skogbranner (Effis). Arealet er nesten like mye som Innlandet fylket.

Les også: Ekstremvarme og skogbranner herjer i Europa

I hele fjor gikk 470.358 hektar skog tapt til branner i Europa, hovedsakelig i Hellas og Italia. Så langt i år har brannene rast over Frankrike, Spania, Portugal og Hellas midt i en rekord-knusende hetebølge.

Nesten 40.000 hektar skog er gått tapt i Frankrike, 10.000 mer enn i 2021. I Spania har 190.000 hektar forsvunnet som følge av skogbranner, samtidig som over 500 mennesker har mistet livet i en ti dager lang hetebølge.

Kan bli ny rekord

Det har også vært branner i Storbritannia, hvor temperaturene denne uken bikket 40 grader for første gang. Ifølge Effis kan Europa avslutte 2022 med mer land ødelagt i skogbranner enn i 2017, som er det verst registrerte året for skogbranner. Da gikk nesten en million hektar tapt.

Samtidig har brannmannskapene rundt om i Europa fått hjelp av svalere temperaturer. I Frankrike, hvor over 2.000 brannmenn har kjempet mot to store branner sørvest i landet, har situasjonen blitt litt bedre. Rundt 37.000 mennesker har vært evakuert fra området, men torsdag kveld fikk noen av dem returnere til hjemmene sine.

Les også: Hetebølgen herjer i Europa: Opplever sin verste tørke på 70 år

Verste på over 30 år

I Spania har slukkemannskaper kjempet mot ni branner den siste tiden. I regionen Aragon, hvor tusenvis av mennesker har blitt tvunget til å evakuere, og hvor motorveiforbindelsen til Madrid har vært avskåret, opplyste myndighetene torsdag at en brann nær byen Ateca har blitt slukket.

Slovenia kjemper samtidig med å slå ned en stor brann sørvest i landet Ifølge myndighetene er dette den største siden landet ble selvstendig i 1991. Over 1.000 brannmenn kjemper for å få kontroll over brannen med hjelp fra mannskaper fra Østerrike, Kroatia og Slovakia.