(SIDE2): Som danskene drikker nordmenn veldig mye lettbrus, rett og slett for å holde vekten nede.

Men nå rapporterer flere dansker om synsforstyrrelser ved store mengder inntak av lettbrus, spesielt av brus som inneholder det kunstige søtningsstoffet aspartam, skriver danske BT.

metroxpress har snakket med flere unge som oppgir at de fikk hodepine, følte seg svimle og følte at de så dårligere. Da de sluttet å drikke lettproduktene med aspartam, forsvant tegnene.

LES OGSÅ:De som har drukket Red Bull de siste 12 årene, har krav på erstatning

Veldig stort forbruk

Overlege og giftekspert Niels Ebbehøj ved Giftlinjen på Bispebjerg Hospital sier til BT at han kjenner til virkninger av aspartam.

- Det er en rapportert giftvirkning lenket til aspartam. Men du skal drikke svært mye for å få akutte symptomer, sier han.

- Hvis man har et konstant forbruk av flere lettbrus om dagen over en lengre periode, skal det mindre doser til, sier Ebbehøj.

LES OGSÅ: - Det er feil at lettbrus ikke har noen effekt

Også legen Carsten Vagn-Hansen, som har fulgt forskningen de seneste 30 år, mener det finnes nevrologiske symptomer som synsforstyrrelser og migrene knyttet til et stort forbruk av denne type lettdrikker.

LES MER:- Ikke migrene etter at jeg sluttet med Pepsi MAX

Det er uenighet om aspartam i forskerkretser. Noen mener det er skadelig og andre mener det ikke er skadelig.

- Blant seriøse forskere er det full enighet om at konsum av aspartam innenfor grenseverdiene (inntil 5-8 lettbrus pr dag gjennom et menneskeliv) er helt uskadelig. Det viktigste er at over 200 uavhengige studier gjennom flere tiår konkluderer med at aspartam er harmløst, sier direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen, Petter Nome til Side2.

- Jeg har aldri hørt om synsforstyrrelser før, men kan tenke meg at det kan oppstå under to forutsetninger: Ekstremt høye inntak, kanskje over ti liter på en dag. Da har man trolig andre forstyrrelser også. Noen kan muligens ha aspartam-intoleranse, altså en form for allergi, slik andre kan være allergiske mot egg, nøtter eller katter. I så fall må man ta dette med sin lege. Sier han.

LES OGSÅ:Er lightbrus et sunnere valg?

Mattilsynet i Norge legger til grunn at søtstoffer, inkludert aspartam, innenfor lovlig mengde er ufarlig. Det mener også den danske fødevarestyrelsen.

Trygt innenfor godkjente mengder

Det finnes mange ulike søtstoffer og bare godkjente søtstoffer kan brukes i mat- og drikkeprodukter. De er gjenstand for langvarig utprøving og analyse før de blir godkjent. De mest brukte søtstoffene i brus i Norge er asulfam K og aspartam, skriver Bryggeriforeningen på sine nettsider.

LES OGSÅ:Linker lettbrus til hjertetrøbbel

Det europeiske organet for mattrygghet (EFSA) konkluderte i desember 2013 at aspartam innenfor anbefalt mengde er trygt å bruke i mat- og drikkevarer.

Matportalen skriver at det er umulig å svare generelt på spørsmålet om hvor mye aspartam kan man få i seg hver dag uten risiko for helseskade. Isolert sett bør man kunne drikke fire liter lettbrus daglig innenfor anbefalt mengde. Men Matportalen skriver at man må se inntaket i lys av kostholdet generelt.

- Tilsetningsstoff skal ikke være helseskadelige i de mengder som er tillatt i et normalt kosthold. De er tillatt med hensikt og kun godkjent i mengder som skal være helsemessig trygt, heter det på Matportalens sider.