(SIDE2): - Vi har ingen håndfaste beviser, men ny forskning skaper bekymring rundt lettbrus. Vi har funnet at det er større risiko for slag og hjerteinfarkt, blant de som drikker lettbrus hver dag, i forhold til de som ikke drikker brus i det hele tatt, sier doktor Steven Greenverd.

Greenverd er forsker ved Harvard Medical School, hvor forskningen ble presentert på torsdag.

En enkel løsning, er å kutte brusen, og drikke vann istedenfor.

Risikabelt
Forskerne har ingen kjemisk eller biologisk forklaring på hvorfor det later til å være så risikabelt å drikke lettbrus.

Det kan også være at disse menneskene som drikker mye lettbrus, også skipper treningen, er overvektige, eller drikker mye alkohol. Likevel, har forskerne tatt med mange faktorer inn i regnestykket. Men de så ingen forandring på antall slag.

LES MER:Lettbrus kan gi tidlig fødsel

- Dette må sees på som en forundersøkelse, sier hovedforsker Hannah Gardener.

- For de som forsøker å kutte ned på kaloriene, så er ikke lettbrus det beste valget, sier hun.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Forskerne har basert seg på en undersøkelse av 2500 voksne mennesker, over 40 år, i tidsrommet 1993-2001. Alle fra New York-området.

48 prosent høyere risiko
Deltakerne fylte ut et standardskjema, der de svarte på spørsmål om deres helse, og deres matvaner i begynnelsen av studien, for ti år siden.

I løpet av den tiden ble 559 mennesker rammet av slag, og 338 av dem døde som følge av slaget.

Av dem som drakk lettbrus daglig, 116 mennesker, viste det seg at disse hadde en 48 prosent høyere risk for å få slag eller hjerteinfark – i forhold til de som ikke drakk brus i det hele tatt (901 mennesker).

Tidligere studier har funnet en link mellom det å drikke både vanlig brus, og lettbrus, med diabetes og metabolske sykdommer.

LES OGSÅ:Kan gi benskjørhet