(SIDE2): Leskedrikker uten sukker kan trigge sultfølelsen og få deg til å spise mer, mener forskere. De går så langt som å hevde at det vil være bedre å drikke en brus med sukker istedenfor.

En ti år lang studie med rundt 500 menn og kvinner linket lettbrusen til overvekt, selv ved inntak av små mengder, skriver britiske Daily Mail.

LES MER HELSE HER

De som drakk to flasker eller flere lettbrus om dagen opplevde at livvidden utvidet seg fem ganger så mye som de som aldri drakk lettbrus.

Resultatet ble oppfattet som så dramatisk at de amerikanske forskerne rådet folk til å droppe lettbrusen fullstendig og gå over til vann.

- Et dårlig råd
De som ikke klarer å gi opp vanen bør heller velge en leskedrikk med sukker, skriver avisen.

- Lettbrus og kunstig søtstoff kan gi folk smaken på det søte, forstyrre appetitten og til og med ødelegge hjerneceller, sier professor Helen Hazuda. Hun mener lettbrus som et sunt alternativ til brus er et dårlig råd.

- De er uten kalorier, men ikke uten konsekvenser, sa professoren.

Økte med 500 prosent
Etter at data om helse og vaner fra 474 voksne ble gjennomgått over ni og et halvt år, sammenlignet forskerne livvidden til de ulike gruppene og hvor raskt denne hadde vokst.

Det viste seg at de som drakk lettbrus ble mer overvektige med en livvidde som vokste 70 prosent raskere enn for de som ikke drakk lettbrus i det hele tatt.

For storforbrukerne, altså de som drakk mer enn to halvlitere med lettbrus hver dag, så man en økning på 500 prosent mer.

Resultatene sto seg selv når faktorer som trening, sosial klasse, utdanning og røyking ble tatt med.

Forskerne mente kunstig søtstoff kan forstyrre appetitten og få oss til å ville spise usunn snacks. Mangel på vanlig sukker kan også gi en sultfølelse.