(SIDE2): Nylig ble det kjent at amerikanske PepsiCo gir etter for press og kutter ut søtningsstoffet aspartam fra sin lettbrus.

LES HELE SAKEN HER: Pepsi kutter ut aspartam

Kommunikasjonssjef i Ringnes, Nicolay Bruusgaard, sier at aspartam-kuttet ikke har betydning for norske forbrukere.

Voldsomt engasjement

- Dette handler kun om at PepsiCo har valgt å bytte ut aspartam fra ett produkt i USA, diet Pepsi som ikke selges i Norge, til fordel for et alternativ søtningsmiddel for de som måtte ønske det. Aspartam benyttes fortsatt i andre Pepsi-produkter i USA og resten av verden, sier Bruusgaard til Side2.

Her i Norge er det satt ADI-grenser (Akseptabelt daglig inntak) av søtningsstoffer som blant annet aspartam. Mattilsynet har utført flere undersøker av hvor mye forbruker får i seg av stoffene for å se om regelverket beskytter forbruker godt nok og den gjennomsnittlige nordmann er godt innenfor ADI.

Det er likevel stadig en debatt om hvor «gunstig» det er med aspartam og særlig lettbrusen blir ofte diskutert.

For eksempel er en av de mest leste sakene fra Side2 om en kiropraktor som mener at lettbrus ødelegger skjelettet.

I 2013 kom en ny rapport gjennomført av Mattilsynet i EU, EFSA, som konkluderte med at aspartam er helt ufarlig.

- Ufarlig i normale mengder

Kommunikajonssjefen i Ringnes mener at de fleste norske forbrukerne har et avslappet forhold til aspartam.

- Stadig flere bytter ut sukkerbrus med lettbrus, i tråd med hva norske helsemyndigheter anbefaler. Lettbrus konsumert i normale mengder er helt ufarlig. Som med alt mulig annet man putter i munnen handler det om sunn fornuft og måtehold, mener Bruusgaard.

- I Ringnes har vi ingen planer om å erstatte Aspartam. Søtningsstoffet er blitt forsket på i over 30 år og er godkjent av helsemyndigheter over hele verden, legger han til.

Så forbrukerne har ingen grunn til å være bekymret?

- Naturligvis ikke. Forbrukerne kan ta det helt med ro og nyte sin lettbrus uten grunn til bekymring.

Lavere inntak av sukker

Direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen, Petter Nome, har tidligere uttalt til Side2 at lettbrus kan bidra til å redusere sukkerinntaket hos den norske befolkningen.

- Hvis flere hadde vært klar over at lettbrusen er hundre prosent sukkerfri, ville antagelig sukkerforbruket vært enda lavere. Og hvis media- og kostholdseksperter kan bidra mer til å spre kunnskap, gjør de en viktig innsats for folkehelsa, uttalte Nome.

LES HELE SAKEN HER: Mange lar seg lure om lettbrus