(SIDE2): Det er godt kjent at sukkervarer som brus og snacks ikke akkurat er det beste for å få en sunn tannhelse, men det er ikke sikkert at sukkerfrie erstatninger nødvendigvis er så mye bedre, skriver Huffington Post.

Sliter bort tannemaljen

Forskere fra University of Melbourne`s Oral Health Cooperative Research Centre​ har nemlig sett nærmere på hvordan sukkerfrie drikke- og matprodukter påvirker tennene og resultatene er ikke akkurat oppløftende.

Sukkerholdig mat og drikke fremmer bakterievekst som igjen fører til tannråte og hull, mens sukkerfrie produkter, som for eksempel lettbrus, inneholder ingredienser som forårsaker dental erosjon. Med andre ord, tannemaljen som beskytter tennene blir slitt bort.

Forskerne testet ut 23 ulike drikkevarer og så at drikker med lave pH-verdinivåer samt syreholdige tilsetningsstoffer skader emaljen, uavhengig om produktet inneholder sukker eller ikke.

Tenner med slitt tannemalje har høyere risiko for bakteriell infeksjon og dermed tannråte.

Ifølge ekspertene er det særlig fosforsyre og sitronsyre som man skal være oppmerksom på, og som det derfor er lurt å sjekke om står på ingredienslista.

Vær obs på dette

Forskerne påpeker at det ikke bare er sukkerfrie drikkevarer som kan inneholde slike syrer, men også sukkerfrie produkter som drops og kjærlighet på pinne kan være en kilde.

I tillegg til drikkevarer testet de 32 sukkerfrie drops i sitt eksperiment og så blant annet at drops med fruktsmak forårsaker med skade enn varianter som inneholder mint og mentol.

- Mange sukkerfrie søtsaker indikerer at de ikke skader tennene, men mange produkter inneholder høye nivåer av sitronskade som kan gi erosjonsskader, skriver forskerne i sin studie.