Når du er sjef for verdens største bilprogram og får kjøre biler som Mercedes SLS, Ferrari 458 Italia og Lamborghini Aventador er det antagelig vanskelig å velge seg en favoritt.

Jeremy Clarkson har likevel latt seg imponere litt mer av én bil enn noen av de andre superbilene i verden, skriver han i en ny artikkel i magasinet «Top Gear».

«V10-motoren går fra tomgang til den røde streken på bare 0,6 sekunder. Det er så raskt at ingeniørene måtte sette inn en digital turteller, siden en vanlig nål ikke ville hengt med», åpner Clarkson sin hyllest med.

Er du i overkant bilinteressert, aner du kanskje hvilken bil det er snakk om?

HTML EMBED

Jepp, superbilen Lexus LFA

Det er bare bygget 500 eksemplarer av superbilen, og det skal finnes én eier i Norden: Rune Berge Vik fra Stavanger - en bileier utenom det vanlige.

Prislappen er 4,3 millioner kroner. Og Vik kjøpte den usett.

Deler av bilen er faktisk utviklet i Norge. Kongsberg Devotek har nemlig bidratt med sikkerhets- og girskiftesystemet i luksusbilen.

– Vi har tatt oss av mekanikk, hydraulikk, kontrollsystemer og software med fokus på sikkerheten, sier Tomas Wamstad i Kongsberg Devotek til Laagendalsposten.

Arbeidet begynte allerede i 2003, da representanter fra Toyotas hovedkontor dukket opp i Kongsberg for å be om hjelp. Devotek har også tidligere hjulpet japanerne, da med Toyota Mr2-modellen på 90-tallet.

Men nå er ikke japanerne redde for å reise og strekke seg langt for å produsere, og levere, det beste av det beste.

Lexus har nemlig et rykte når det gjelder service som overgår det meste annet. Vi tar et lite hopp bakover i historien, til den gang Toyota lanserte Lexus.

På starten av 80-tallet bestemte Toyotas styreformann seg for at selskapet skulle lage det som mer eller mindre var ment å være verdens beste bil. Det skulle være en luksussedan i verdensklasse, og den skulle være en skikkelig konkurrent til Mercedes S-klasse.

Toyota pøste på over en milliard dollar i utviklingen - dette var bilen som ikke skulle feile. Alt skulle være optimalt, og en skulle lansere bilen under et nytt premiummerke de kalte Lexus, som skulle tilby en kundeopplevelse utenom det vanlige.

I 1989 sto den første bilen klar, og bilen ble umiddelbart en fullverdig konkurrent til det beste tyske merker leverer. Til en lavere pris.

Så skjedde det som ikke skulle skje:

Flaggskipbilen til selskapet som skulle revolusjonere luksusmarkedet, viste seg å ha en alvorlig feil. Feilen utgjorde ikke en reell sikkerhetsrisiko, og normalt sett i en slik situasjon ville selskapene fikset dette i stillhet ved neste service. Men Lexus hadde satset på at de skulle tilby et helt nytt nivå av kundebehandling. De bestemte seg derfor for å tilbakekalle hver eneste Lexus LS de hadde solgt, kort tid etter lanseringen.

Tyske og amerikanske konkurrenter gned seg i hendene, men Lexus klarte å snu det hele til en gigantisk PR-suksess.

Alle eierne mottok et detaljert unnskyldningsbrev hvor feilen ble beskrevet, og med beskjed om at forhandleren ville komme hjem til kunden for å hente bilen til service, og i mellomtiden ville de få låne en annen bil gratis.

Bilen ble senere returnert vasket og pusset både innvendig og utvendig, med tanken full - og en ekstra gave på førersetet. Alle bilene som var solgt var fikset innen 20 dager.

Det er allment anerkjent at denne tilbakekallingen, og måten det ble gjort på, sementerte ryktet til Lexus som en pålitelig aktør som strakte seg mye lenger enn konkurrentene for å ha fornøyde kunder.

Salget av Lexus har siden gått til himmels, samtidig som kundetilfredsheten er bransjens beste.

- Teknologi-orgie

Men tilbake til Lexus LFA. Dette er en doning som gjør 0-100 på 3,6 sekunder. Etter ti sekunder nærmer farten seg 200 kilometer i timen.

Topphastigheten er nådd når speedometernåla dirrer på 326.

Under panseret sitter det en V10-motor på 552 hestekrefter. Og det merkes.

- Brølet fra motoren ledes rett inn i cockpiten, og i bagasjerommet har du en kvinne som kan lede deg fram til den nærmeste restauranten med japansk-europeiske fusjonsretter. Jeg elsker virkelig LFA. Faktisk så høyt at jeg nylig kalte bilen den beste jeg noensinne har kjørt, sier Clarkson.

Han omtaler beistet som en «teknologi-orgie» og «en hylende, sinna, dekkspinnende utstilling av industriell prestisje».

Likevel, som «Top Gear» selv har demonstrert, det er enkelte farkoster som danker ut programlederens favoritt ...

HTML EMBED

Liste-favoritt

Det tok Toyota ni år og ufattelige summer å bygge Lexus LFA. Det sies at de taper penger på hver eneste solgte LFA. Blant annet ble bilen først bygget i aluminium, men flere år inn i utviklingen bestemte ingeniørene at aluminium var for tungt. De startet fra begynnelsen - med karbonfiber.

Vekt og detaljer ble en besettelse for bilens skapere. Selv rattet er av karbonfiber. Pedalene er støpt fra én klump aluminium. Sidespeilene er konstruert slik at de styrer luftstrømmen inn i inntakene bak dørene. For å nevne noe

Jeremy Clarkson er langt fra den eneste som har latt seg imponere av Lexus LFA. Motormagasinet «Evo UK» plasserte bilen blant de ti beste bilene i verden i 2010. Det samme året havnet bilen på «Top Gear» sin egen liste over de råeste superbilene, sammen med Porsche GT3 RS, Lamborghini Superleggera, Ferrari 458 Italia og SLS AMG.

Året etter stakk LFA med topplasseringen i magasinet «Car Graphic» kåring av de beste bilene i 2011. Den danket da ut Porsche 911 GT3 RS 4.0.

Se Top Gear mandag til torsdag klokken 21.05 på BBC Entertainment.

Om du kunne velge deg hvilken som helst bil i verden, hvilken hadde det blitt?

Gi gass i kommentarfeltet nedenfor.