Gå til sidens hovedinnhold

Videomobil i særklasse

Viewty har et videokamera ingen konkurrenter kan matche. Men brukergrensesnittet krever sitt.

Dette er ikke Prada-mobilen under et nytt navn - Viewty er mye, mye mer.

Les også:
- Sniktitt på LGs nye supermobil
- Mer luksus fra Motorola

Av utseende er LG Viewty til forveksling lik Prada-mobilen som LG lanserte tidligere i år. Selv grensesnittet er tilsynelatende det samme. Men Viewty kan by på funksjoner som får pradamobilen til å blekne. Ikke bare har den et mye bedre kamera, men det er gjort forbedringer i brukergrensesnittet også.

Supervideo
Som navnet tilsier er dette en modell der LG først og fremst har lagt vekt på kamerafunksjonene. Det har de gjort ved å gi telefonen et 5-megapiksler kamera med mulighet for å ta opp video i hele 120 fps (bilder per sekund) Til sammenlikning viser en vanlig TV 24 bilder i sekundet. Det er først når du kjører bildet i slow motion uten hakkete bevegelser at du ser fordelen med den høye bildefrekvensen.

Kameraet er dessuten utstyrt med en bildestabilisator. Stabilisatoren gjør det lettere å ta skarpe bilder i svakt lys, eller når du zoomer.

Kameraet har autofokus, men i tillegg kan du velge å fokusere manuelt. Et lite ratt plassert rundt linsen gjør funksjonene enkle å bruke.

Se bilder tatt med LG Viewty her, her eller her.

Tastekluss
De aller fleste bruker telefonen mest til samtaler og meldinger. Da er gode taster og enkle menyer viktigere enn spesifikasjonene på kamera og optikk. Dette er også Viewtys svakeste punkt.

Viewty har nemlig ikke taster, men et virtuelt tastatur på den trykkfølsomme skjermen. LG har sørget for å gi taktil respons på inntasting i form av små vibrasjoner som varsler at berøringen er registrert. Har du god tid fungerer det utmerket. Men om du er litt for rask på labben henger tastaturet ikke med på notene. Den blir rett og slett i tregeste laget for drevne SMS-ere.

Du kan selvsagt velge å bruke qwerty-tastaturet eller skrive blokkbokstaver med den medfølgende skjermpennen, men qwerty-tastaturet mangler ÆØÅ, og håndskriftprogrammet sliter også med norske tegn. ÆØÅ-kan riktig nok hentes frem som spesialtegn på qwerty-tastaturet, men vi synes det blir litt for mye fikling for å få dette til.

Når lister vises i menyene skal du kunne bevege deg videre ned i skjermbildet ved å stryke over skjermen. Det fungerte ikke på vår testmobil. For å hente opp alternativer som lå under skjermbildet måtte vi bla med knappen bak på mobiltelefonen.

Nettleser
Nettleseren er også fremhevet som en av mobiltelefonens sterke sider. Vi er ikke enig i dette, selv om vi selvsagt synes det er fint med stor trykkfølsom skjerm og liggende bilde når vi surfer på nettet. Men har du tatt i en iPhone skjønner du raskt hva denne telefonen mangler. Zoomfunksjonen er treg, og navigering i skjermbildet er en prøvelse for tålmodigheten. Skjermbildet må vendes manuelt, men om du velger landskapsmodus er menyene fremdeles i stående format.

Nedlasting av ulike filer går raskt om du er i en sone med dekning for Turbo-3G. Utenfor dette har du 3G eller Edge som greie alternativer. Nettleseren har Youtube som startside, og vil du surfe går du videre herfra. Tjenesten er imidlertid ikke slik du kjenner Youtube fra nettet. Bare et begrenset antall filmsnutter er konvertert til visning på Viewty.

Programmer
Telefonen har Google Maps som egen applikasjon, i tillegg til Youtube, profiler, notater, alarmer og kalender. Disse programmene når vi direkte fra telefonens startside. Å finne FM-radioen er ikke like enkelt. Da må du trykke på en egen menyknapp, velge flagget som viser en klapper (tavle som brukes ved filminnspillinger), og så trykke på radio-ikonet.

Under klapperen finner du også funksjoner for musikk og videoavspilling.

De andre flaggene viser telefonfunksjoner, kalenderfunksjoner (med nettleser, Google, notater, organisator, alarmer og verktøy.)

Under verktøy finnes en kalkulator, verdensklokke og konverteringsprogram for omregning av valuta, mål osv. Her ligger også eventuelle tilleggstjenester fra operatøren din. Vi savner å kunne velge selv hvilke snarveier vi ønsker på forsiden.

Vi fant også et spill på mobilen. Dette lå ikke under spill og programmer på forsidebildet, men var gjemt bort under samme ikon i mediemenyen. Spillet heter Space commando, og du spiller ved å klikke i rutefelter på skjermen. Grafikken er OK, men spillet gir litt for få muligheter for manøvrering til at det blir spennende.

TV ut
Telefonen leveres med PC suite og et program som konverterer videofilmer til DivX. Filmene kan spilles av på telefonen, som har en svært god skjerm til dette formålet. Filmene skal også kunne spilles av på en TV. Men det følger ikke noen TV-kabel med i pakken, så vi har ikke fått anledning til å teste dette.

I telefonen ligger også et program som lar deg trimme og sette sammen filmsnuttene dine, slik at du kan lage din egen spillefilm, helt uten å gå veien om PC-redigering.

Kameraet tar gode bilder. Det har blits, og du kan stille ISO manuelt opp til 800 ISO. Det gir bedre lysfølsomhet, men også mer støy i bildene. En innbygget blits gjør at du kan ta bilder i svært dårlig lys, om ikke avstanden er for stor.

Bildestabilisatoren virker så som så. Dessuten er den digital, slik at bildeoppløsningen påvirkes noe. Det finnes mulighet for å gjøre enkle korrigeringer i bildene etter at de er tatt.

Alt i alt er LG Viewty en spennende mobiltelefon, særlig om du er innstilt på å lære mobiltelefonen fra bunnen av. Funksjonene er mange, men grensesnittet er fremdeles litt for tungvint.

Denne saken er hentet fra mobilsiden Mobilen.no.