Gå til sidens hovedinnhold

- Lier-Hansen tar direkte feil

Arbeiderpartiet slår kraftig tilbake mot sin tidligere partifelle og nå Norsk Industritopp, Stein Lier-Hansen.

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann Torgeir Micaelsen slår kraftig tilbake mot sin tidligere partifelle, Stein Lier-Hansen, og hans kritikk av de rødgrønnes håndtering av handlingsregelen.

- Jeg har stor respekt for Stein Lier-Hansen. Det er ikke mange som kan like mye om industri som ham. I de fleste tilfeller tenker han det samme som meg, at det blant annet er viktig å ha riktig balanse mellom privat og offentlig sektor, men i dette tilfellet tar han direkte feil, sier Torgeir Micaelsen til Nettavisen NA24.

Stein Lier-Hansen, som til daglig leder Norsk Industri, mener at Stoltenberg-regjeringen bruker pengene feil og at for lite har gått til å fremme fastlandsindustrien.

- Prøver å vri seg unna
Han sikter til handlingsregelen, hvor det står at pengene fra oljefondet skal brukes på tiltak som gir økt konkurransekraft. Konkret nevnes det infrastruktur, forskning, utvikling, innovasjon og at det ikke foretas økninger i skatte- og avgiftsnivået.

- Der har det sviktet fullstendig. Det er veldig skadelig, for å si det rett ut. Det betyr at man ikke har brukt pengene riktig, for å skape bra nok konkurransekraft for norsk industri, som vi trenger fremover. Jens har sviktet fullstendig, tordnet Lier-Hansen til Nettavisen NA24.

- Så prøver dem å vri seg unna med å si at bedrifter er også godt tjent med gode barnehager. Det er bare en måte å bortforklare hele greia. Det er nok penger i statsbudsjettet til å skape god velferd, men pengene fra Oljefondet var øremerket de tiltakene vi har snakket om, og der har han sviktet, fortsatte han.

LES HER: - Jens har sviktet fullstendig

- Markert taktskifte
Micaelsen forstår lite av dette resonnementet.

- Siden vi tok over i 2005 har det skjedd et markert taktskifte. Satsingen på samferdsel har økt med 64 prosent, mer enn tre ganger så mye som budsjettveksten. I tillegg har vi lagt fram en ny Nasjonal Transportplan med en økning på 50 prosent, sier Micaelsen.

Han trekker også fram at forskningsbudsjettene har økt med 32 prosent i samme periode.

- Lier-Hansen virker imidlertid mer opptatt av skattekutt. Vi har holdt det samlede skatte- og avgiftsnivået uendret på 2004-nivå, men gjort justeringer innenfor dette nivået. I mai la regjeringen fram en vekstpakke for fastlandsindustrien, hvor blant annet selskapsskattesatsen reduseres og avskrivningssatsene økes. Det burde Lier-Hansen kunne være fornøyd med, sier Micaelsen.

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann synes resonnementet fra sin tidligere partifelle er litt underlig.

- Lier-Hansen etterlyser først mer pengebruk, mens han senere tar til orde for en kraftig innstramning. Det synes jeg er ganske pussig, sier Micaelsen.

Lier-Hansen bør heller være mer opptatt av pengebruken, som vil øke kraftig, ifølge Micaelsen, hvis Siv Jensen og Frp kommer til makta.

- Man kan alltids diskutere prioriteringene i budsjettet, men handlingsregelen handler om nivået på oljepengebruken. Lier-Hansen burde heller bekymre seg for at Frp skal få en hånd på rattet i den økonomiske, sier Micaelsen.

- Lier-Hansen sier vi må ned mot tre prosent oljepengebruk. Det er vi allerede. Vi bruker om lag 3,3 prosent i år, avslutter Micaelsen.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken