Gå til sidens hovedinnhold

Lillebror i førersetet

Dow Jones brøt en nesten 80 år gammel barriere, men mest oppmerksomhet fikk «lillebror» S&P 500.

Det amerikanske markedet har steget og steget enda mer de to siste månedene, med en Dow Jones som i førersetet har gått i pluss 22 av de 25 siste sesjonene. Dette er indeksens lengste seiersrekke siden 1929. Men i dag stjal S&P 500 vel så mye oppmerksomhet da indeksen for første gang siden september 2000 brøt den magiske1.500 poeng-grensen.

NA24 - din næringslivsavis

- Dette er et marked fullt av motsetninger. Jeg kan ikke huske sist det var så mange negative følelser (i investorundersøkelser), og allikevel når vi sjeldent toppen i et marked før alle har blitt for optimistiske, sier Barry Ritholtz, sjefmarkedsstrateg hos Ritholtz Research & Analytics, ifølge Marketwatch.

Bilgiganten General Motors la frem sitt resultat for første kvartal. Selskapet sliter med utlånsvirksomheten og det svake subprimelånene. Resultatet stupte til 62 millioner dollar en nedgang fra 602 millioner dollar i tilsvarende periode året før. Fordelt per aksje endte resultatet på 11 cents i året tre første måneder mot 1,06 dollar i første kvartal i fjor.

Hvis en justerer for engangshendelser leverte General Motors et resultat på 94 millioner dollar eller 17 cents per aksje. Dette er likevel betydelig under tallknusernes forventninger. Ifølge Thomson Financial ventet analytikerne et overskudd på 87 cents av en omsetning på 40,88 milliarder dollar.

Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd falt i forrige uke med 21.000 til 305.000. Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at 320.000 førstegangssøkende skulle stille seg i trygdekø.

I første kvartal steg produktiviteten i USA med 1,7 prosent utenfor jordbruket. Samtidig falt antall timer i arbeidsuken med 0,3 prosent, det største fallet siden 2003. Arbeidskostnadene økte med 0,6 prosent i første kvartal.

Ifølge Dow Jones Newswires ventet økonomene at produktiviteten skulle øke med 0,8 prosent. Samtidig ventet analytikerne at arbeidskostnadene skulle øke med 3,5 prosent.

- Det er åpenbart gode nyheter at lønnspresset er under kontroll. Jeg tror katalysatoren i dag vil bli de økonomiske tallene. Så langt har vi hatt ganske positive overakselser, viser at økonomien vokser i et moderat tempo og rømmer fra negativ vekst, sier Peter Cardillo, sjefmarkedsøkonom hos Avalon Partners, ifølge Marketwatch.

Da gulvhandelen stengte på råvarebørsen i New York kostet et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i juni, 63,23 dollar. Dette er en nedgang på 45 cents eller 0,7 prosent, og prisen nådde i løpet av dagen 62,74 dollar som er den svakeste noteringen siden 20. april. Frontkontraktene på denne oljen har falt med hele 13 prosent i forhold til samme periode i fjor.

Et fat nordsjøolje falt med ni cent til 66,16 dollar på råvarebørsen i London.

Oljelagrene for uken som endte 27.april var 4,8 prosent høyere enn snittet de siste fem årene i samme periode. Bensinlagrene falt for 12. uken på rad.

- Olje er ikke temaet som får oss bekymret, bensin er. Bensin-aksjene burde snu om når raffineriene øker leveransene, men det har ikke skjedd enda. Økningen i raffineriproduksjonen har ikke vært høy nok, sier energikonsulent Peter Beutel, til Bloomberg.

Dagens nøkkeltall:
Dow +0,22% til 13.241,38

Nasdaq +0,30% til 2.565,46

S&P 500 +0,43% til 1.502,39

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere