Gå til sidens hovedinnhold

Tidenes dårligste «Lilyhammer»

Se hvor mange som fikk med seg premieren.

Til tross for blandede mottakelser fra kritikerne ble «Lilyhammer» en publikumssuksess da den kom på skjermen i januar 2013.

NRK-serien er siden blitt solgt til over 130 land, og første sesong hadde i snitt 1,06 millioner seer.

Seernedgang
Onsdag var det den etterlengtede premieren på sesong to av serien, hvor den amerikanske skuespilleren og gitaristen Steven Van Zandt spiller hovedrollen som Frank Tagliatone.

Til tross for mye presseomtale i forkant av programmet maktet ikke NRK å følge opp de gode premieretallene fra i fjor.

922.000 seere så premieren av dramakomediens sesong to, noe som ga NRK en markedsandel på 51,3 prosent.

- Fortsatt veldig mange
Til sammenligning var det 1.035 millioner som fikk med seg premieren av programmet i fjor, noe som den gang ga kanalen en markedsandel på 56,5 prosent.

- Nedgang kan skyldes flere ting, men la oss være edruelig å si at over 900.000 seere fortsatt er veldig mange, sier Morten Wiberg, TV-ekspert i Carat.

Ser man isolert på seerandeler rangeres premiereprogrammet høyere enn to av programmene i sesong to.

Samtidig påpeker Wiberg at konkurransen er hard blant de kommersielle kanalene.

- Mye bra vises på de kommersielle kanalene som seerne allerede har fulgt gjennom høsten og velger å se live. Det betyr at «Lillehammer» kan ha en del som ser det i opptak, fortsetter han.

- Lønn for strevet
NRK virker godt fornøyd med seertallene.

- Hele teamet har jobbet hardt og gjort sitt beste med denne serien, når over 900.000 mennesker gleder seg over det vi har laget, så er det lønn for strevet, og svært inspirerende. Håper alle henger med på de neste episodene. Alle kan også se serien når det måtte passe på NRK.no, helt frem til januar 2014., sier Tone C Rønning, prosjektredaktør for «Lilyhammer», til Nettavisen NA24.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Jeg må være veldig delaktig
I sesong 2 befinner Tagliatone seg fremdeles i Lillehammer under sitt vitnebeskyttelsesprogram. I den norske byen gjør han sitt beste for at hans mafiametoder skal slå rot, samtidig som han prøver å delta i livet til tvillingbarna han har med eksen Sigrid (Mariann Saastad Ottesen).

Trekkplasteret Van Zandt er ikke bare skuespiller i «Lilyhammer», han har også vært med å skrive manus, og har en finger med i det meste.

- Jeg liker veldig godt å være svært involvert. Jeg har bare gjort en annen serie og den varte i ti år, så jeg er vant til at jeg er involvert, haha. Og jeg blir aldri med på ting jeg ikke er hundre prosent delaktig i, man kan ikke bare leie meg inn, jeg må være veldig delaktig. Så dette er den perfekte serien for meg, sa han, da Side2 møtte skuespilleren tidligere denne uken.

Opptur for TV2
Onsdag ble også den fjerde episoden av «Ingen Grenser» sendt på skjermen.

Seerne har skuffet det kritikerroste programmet. Under 300.000 seere hadde programmet i forrige uke - denne onsdagen var det i snitt 316.000 som fikk med seg programmet. Dette ga TV 2 en seerandel på 21,3 prosent.

TV2 melder om at 408 000 siste del av programmet.

- Det er godt å se at stadig flere seere oppdager hvilken perle av et program «Ingen Grenser» er i år, sier Bjarne Laastad, assisterende kommunikasjonssjef i TV 2.

I forrige uke rykket sosiolog Trond Blindheim ut i Nettavisen og kritiserte «Ingen grenser» på TV 2.

Sosiologen mener det hadde vært bedre å vise fram funksjonshemmede på et sirkus, og han får støtte fra Uloba, en interesseorganisasjon for funksjonshemmede. Organisasjonen skjønner ikke hva som er meningen med programmet og mener det stigmatiserer en gruppe mennesker.

- Konseptet kan karakteriseres som et frikshow. Dette er bare med på å sementere holdninger. Det eneste jeg som rullestolbruker har til felles med en synshemmet, er diskrimineringer. Programmet setter oss tilbake istedenfor å løfte oss fram, sa Ann Kristin Krokan, leder for politikk og informasjon i Uloba, til Nettavisen.

TV 2 uttalte at de synes det er synd at Uloba ikke ser at synliggjøring av mennesker med funksjonsnedsettelser er bra for deres sak. Kanalen mener «Ingen grenser» løfter fram mennesker med forskjellige funksjonsnedsettelser som rollemodeller.

- Sammen viser de at ingenting kan hindre dem i å gjennomføre en tøff ekspedisjon. Dette gjør de først og fremst gjennom godt samarbeid som lag, sa Bjarne Laastad, assisterende kommunikasjonssjef i TV 2, til Nettavisen.

Han fortalte videre at 99 prosent av alle de som ser «Ingen Grenser» er utelukkende positive.

- Vi føler oss veldig trygge på at seerne opplever at programmet har mye positivt tankegods med seg, og at de lar seg imponere over hva det er mulig å få til om man står sammen og er villige til å tenke annerledes for å få ting til – selv om med andre forutsetninger, sa Laastad.

Reklame

NÅ: 60 % på kule badebukser

Kommentarer til denne saken