Gå til sidens hovedinnhold

- Lindgren skrev fra hjertet

I år ville Astrid Lindgren fylt 100 år. Det må selvsagt feires. Side2 møtte Inger Nilsson, som spilte Pippi i filmene.

(SIDE2): I forbindelse med jubileet, inviterte Den svenske ambassaden 250 skolebarn til «kalas». Her fikk barna, som var utkledd som sine favoritter blant Lindgrens figurer, se teater og møte selveste Pippi Langstrømpe.

Den virkelige Pippi
Inger Nilsson spilte Pippi i de folkekjære filmene og TV-episodene. Hun synes det er stas å feire Lindgrens 100 års-jublieum.

- Dette er fantastisk! sier hun til Side2.

Selv om det er 37 år siden den siste filmen hadde premiere, kan man fortsatt se at Nilsson er hele verdens Pippi.

Morsomt å se filmene
Nilsson synes fremdeles det er gøy å se igjen filmene hvor hun hadde hovedrollen.

- Det er morsomt å se filmene, men når jeg ser dem tenker jeg mest på alt det som skjedde rundt kamera. Som at vinterscenene ble spilt inn på Røros. Det var en fin tid, men det er lenge siden nå, sier hun.

Hun kan fortelle at hun fremdeles har litt kontakt med Pär Sundberg og Maria Persson, som spilte Tommy og Annika.

- Det er tre år siden vi møttes, men da hadde vi ikke møttes på mange år. Det var gøy å treffe dem igjen, de var jo barndomskamerater. Nå mailer vi litt, sier hun.

Liker Emil
Både Lindgrens bøker og filmene basert på bøkene har truffet hjertene til barn og voksne over hele verden. Nilsson tror hun vet hvorfor også filmene har blitt så populære:

- En hemmelighet var at Astrid skrev manus. Vanligvis er det andre enn forfatteren som skriver manus. Dessuten hadde vi en bra regissør som var flink med barn, sier hun.

Bortsett fra Pippi, er Emil en av Lindgren-figurene hun liker best.

- Jeg har ingen direkte favoritt blant figurene. Men jeg er født like ved Småland, så Emil føles litt hjemme, sier hun.

- Gjør det barn vil gjøre
Nilsson kan godt forstå at stadig nye generasjoner elsker Pippi:

- Hun gjør det hun vil, hun er lett å ta til seg. Hun gjør det alle barn vil gjøre og sier det alle barn vil si. Astrid skrev ikke med baktanker og ikke med tanke på at det skulle selge bra. Hun skrev fra hjertet, sier Nilsson.

Stor tegnekonkurranse
Representanter fra Den svenske ambassaden, VisitSweden, N.W. Damm & Søn og Norsk Folkemuseum var også til stede på arrangementet. De kunne fortelle at det vil være mange Lindgren-markeringer i løpet av året.

Blant annet skal det arrangeres en stor tegnekonkurranse, hvor alle landets barn inviteres til å tegne sin favoritt blant Lindgrens karakterer. De 80 fineste tegningene vil vises frem på en utstilling ved Folkemuseet som åpner 14.november - Astrid Lindgrens fødselsdag.

Reklame

Nyhet: Nå får du denne bilen som ladbar hybrid