(SIDE2): Kvinner som drikker to enheter drikke med kunstig søtning hver dag, kan ha 30 prosent høyere risiko for å få slag senere i livet, ifølge forskning.

En studie med 60.000 kvinner i 50- og 60-årene fant en link mellom drikker med kunstig søtning og hjertesykdom.

Det skriver de britiske avisene Daily Mail og The Independent.

LES OGSÅ: - Lettbrus ødelegger skjelettet


De amerikanske forskerne fra University of Iowa så på rapporter fra nesten 60.000 kvinner der gjennomsnittsalderen var 63 år. Kvinnene hadde ingen tidligere historie med hjertelidelser. De ble alle fulgt i ni år.

De fant at kvinnene i tillegg også hadde en risiko for å dø av andre sykdommer, som ikke var relatert til hjertesykdom.

Populært blant diabetikere og overvektige

Forskerne foreslo at funnene kunne relateres til at lett-drikkene gjerne er populære blant diabetikere og overvektige, som i utgangspunktet har en høyere risiko for hjertesykdom.

En annen teori var at søtningsstoffet aspartam kan få oss til å spise mer. Istedenfor å føle oss mette eller fornøyde, vil vi ha mer sukker og mer mat.

- Våre funn er på linje med og bygger videre på data fra tidligere studier som viser at det er en forbindelse mellom lettdrikker og metabolisk syndrom, sier legen Ankur Vyas vedUniversity of Iowa Hospitals and Clinics. Han understreker dog at høyt inntak av lettbrus ofte forekom blant den yngre delen av klientene, som også røykte mer og var mer overvektige.

LES OGSÅ: - Ikke migrene etter at jeg sluttet med Pepsi MAX

- Men det studien gjør er å reise spørsmål og vi håper at vi har grundigere svar i løpet av de neste årene.

- Moderer inntaket

Professor Peter Weissberg, direktør i British Heart Foundation, mente det er for tidlig å si at drikke med kunstig søtning kan gi hjerteproblemer.

- Funnene er ikke konkluderende og viser ikke nødvendigvis at det er den kunstig søtete drikken som gir hjerteproblemer. Mer forskning av andre grupper trengs for å bekrefte om det er denne drikken som gir hjertesykdom. I mellomtiden bør kvinner moderer inntaket av både drikke med mye sukker og drikke med kunstig søtning.

LES OGSÅ:- Lettbrus øker matlysten