Gå til sidens hovedinnhold

Linux-avvikere på NTNU

Operativsystemet Windows dominerer dataverdenen, men det er fremdeles plass for avvikere. Ved NTNU sverger enkelte fagmiljø stadig til Linux.

Ved Institutt for kjemi er mer enn femti brukere tilknyttet Linux-drevne vertsmaskiner, og fagmiljøet er godt fornøyd med operativsystemet Linux.

- Vi sparer mye penger i året på å bruke det lisensfrie Linux-systemet, forteller amanuensis Terje Bruvoll ved fysikalsk kjemi til Universitetsavisa.

I tillegg slipper brukerne av Linux unna mye av problemene Windows-brukere opplever. NTNU ble rammet av datainnbrudd i fjor, en hendelse som fikk store konsekvenser for brukerne av datasystemet. Ifølge Bruvoll merket ikke Linux-brukerne stort til dette. I tillegg slipper brukerne unna de fleste virus, siden de stort sett er designet for å ramme Window-systemer.

Bruk av systemet brer om seg også i andre fagmiljø. Årsaken skal ikke være motstand mot Microsoft, men derimot en vurdering av hva som fungerer best. Blant annet fungerer Linux godt ved behov for stor regnekraft.

- Vi er pragmatikere. Det er et spørsmål om hva som fungerer. Et Linux-system er enklere å drifte og billigere i drift, forteller Bruvoll til Universitetsavisa.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021