Gå til sidens hovedinnhold

En innvandrerkvinnes betroelser

Gjennom sine poetiske memoarer har Fatima Elayoubi beskrevet livet til mangfoldige innvandrerkvinner i Europa.

(SIDE2): «God kveld, måne. God kveld, du som taler i stillhet. Du som sender din ømhet der ovenfra, som våker over dem som våker».

Slik lyder de første ordene i Fatimas betroelser til sin beste venn i boken «Bønn til månen». Slik starter beretningen om en innvandrerkvinnes liv i et fremmed land.

Levde som analfabet
Fatima Elayoubi er av marokkansk opprinnelse, men flyttet til en forstad av Paris da hun giftet seg. I Frankrike lever hun som analfabet og blir hele tiden dratt mellom marokkansk tradisjon og fransk kultur.

Da hun og mannen skilles blir Fatima enslig forsørger for sine to døtre, og for å få endene til å møtes livnærer hun seg ved å vaske hjemmene til sosieteten i Frankrike fra tidlig morgen til sent på kveld.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Foreviger tankene
Da en ulykke rammer henne er hun nødt til å avslutte sitt arbeid, og livet blir snudd på hodet. Papiret og blyanten blir hennes redning. Om natten sitter hun på kjøkkenet, ser gjennom vinduet, ut på månen, og foreviger sine tanker ned på papiret.

Memoarene spinner rundt oppveksten i Marokko og det vanskelige livet som innvandrer og analfabet i Frankrike. De beskriver et vanskelig ekteskap og det å være mor med nordafrikansk bakgrunn og ha et ønske om å oppdra sine barn etter både marokkansk og fransk tradisjon.

Poetisk og rørende
Fatima Elayoubi har skrevet en poetisk og rørende bok som gir en stemme til innvandrerkvinner i Frankrike og langt utover landegrensene. Erindringsromanen vakte stor oppsikt da den ble gitt ut i landet i 2006.

Forfatteren var i Norge i forbindelse med utgivelsen av boken på det norske markedet i mai i år.

- Jeg skrev denne boka for å vise menn at vi kvinner også kan, sa Fatima Elayoubi til ABC Nyheter under lanseringen.

I dag er Fatima student og holder på med sin andre bok.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Reklame

Her får du tak i valpekalenderen 2021