Gå til sidens hovedinnhold

- Livet på jorden startet på Mars

Stadig flere forskerfunn tyder på at livet ikke oppstod på jorden.

Det er konklusjonen den anerkjente geokjemikeren Steven Benner ved Westheimer Institute for Science and Technology har kommet frem til etter å ha studert prøvene NASAs marskjøretøy har samlet på den røde planeten.

Ifølge professoren må «livets frø» ha startet på jordens naboplanet, og blitt fraktet til jorden via vulkanutbrudd på Mars eller meteoritter som har krasjet inn i planeten.

Bak påstanden finner vi en spesiel komponent forskere antar er avgjørende for at liv kan formes, det metalliske grunnstoffet molybden.

Forskerne tror molybden var en katalysator som hjalp til i utviklingen av organiske molekyler til de første levende strukturene.

Problem

Problemet er bare at katalysatoren på den tiden kun kan ha vært tilgjengelig på overflaten av Mars.

- Det er bare når molybden er sterkt oksydert at det er i stand til å påvirke hvordan tidlig liv ble formet. Slik molybden kan ikke ha vært tilgjengelig på jorden da livet først startet fordi for tre milliarder år siden hadde jordens overflate svært lite oksygen. Men det hadde Mars, forklarte Benner på Goldschmidt 2013-konferansen i Firenze.

- Det er enda et bevis som gjør det mer sannsynlig at liv kom til jorden på en meteoritt fra Mars enn at det oppstod på jorden, sier han ifølge pressebyrået Press Association.

Stadig sterke bevis

Professoren forklarer at liv vil ikke oppstå bare ved å tilføre organisk materiale energi. Overlatt til seg selv, vil organiske molekyler mest sannsynlig forvandles til noe mer liknende tjære eller asfalt. Men om en tilfører spesielt molybden og bor synes disse grunnstoffene å kunne kontrollere organsisk materiales tilbøyelighet til å bli til tjære.

Analyser viser at det også har eksistert bor på Mars.

- En ting som taler mot at livet startet her på jorden, er at den unge planeten mest sannsynlig var dekket av vann, som ville hindret store nok konsentrasjoner av bor, sier Benner.

Vann er også ødeleggende for RNA, en slektning av DNA vitenskapen tror er de første genmolekylene som oppstod.

- Bevisene synes å gå i retning av vi i virkeligheten er marsboere, at livet startet på Mars og kom til jorden på en stein.

- Det er uansett heldig at vi endte opp her, siden jorden helt klart er den beste planeten til å opprettholde liv. Hvis våre hypotetiske forfedre fra Mars hadde blitt på planeten, hadde det kanskje ikke være noen historie å fortelle, sier Benner.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken