Gå til sidens hovedinnhold

Liverpools onkler fra helvete

Liverpools eiere er selve skrekkeksemplet på verdiløse, rike onkler.

(NA24-KOMMENTAR): For alle fotballklubber lever av supporternes engasjement og støtte. Ikke minst fansens lommebøker.

Og i fansens øyne er det kun to grunner til å hente inn investorer, såkalte rike onkler: At de har mye penger og er lystne på å bruke millionene sine på å forsterke klubben.

Krangler med Benitez og fansen
Liverpools amerikanske eiere besitter ingen av delene. Duoen Hicks og Gillett har, som United-onkel Malcolm Glazer, finansiert klubbkjøpet med lånte penger.

De er til sammen antakelig gode for i overkant av ti milliarder kroner, ifølge anslag fra i fjor. Chelsea-eier Roman Abramovitsj har til sammenligning en formue som er ti ganger så stor. Da har du råd til å satse en milliard eller to.

Nå sliter amerikanerne i tillegg med å reise milliardene som trengs for at Liverpool skal få en etterlengtet ny arena. Og uten et bedre stadionanlegg rykker Manchester United, Chelsea og Arsenal ytterlige fra på Premier Leagues økonomiske tabell.

Hicks og Gillett har også havnet på kant med Liverpool populære manager, Rafael Benitez. Og mens supporterne er høylytt misfornøyde, tyder de mange lekkasjene i britisk presse de siste ukene på at klubbens styre også begynner å få nok.

For nå vil amerikanerne pantsette klubbens eiendeler for å refinansiere lånet og for å kunne satse videre.

Røkke punget ut 370 mill.
I Italia og Frankrike er det vanlig at rike onkler punger ut og slik tilfører klubbene midler utenom de vanlige inntektskildene (TV, spilleroverganger, billettsalg, VIP-seter og supportereffekter).

AC Milan, Inter Milano og Juventus har alle fått solide bidrag fra henholdsvis Silvio Berlusconi, oljemagnaten Massimo Moratti og Agnelli-familien (som blant annet grunnla Fiat). Og Olympique Marseille ble et verdenslag under skandaliserte Bernard Tapie for 15-20 år siden.

Også i Norge begynner vi å bli vant til at rike onkler tar sin del av regningen. John Fredriksen har antakelig brukt i overkant av hundre millioner på Vålerenga, mens Atle Brynestads FC Lyn Oslo AS har gått med 81 millioner i tap fra 1999 til og med 2005. Deretter har spillersalg sørget for pluss i regnskapene.

Men ifølge Kapital er det Molde-onkel Kjell Inge Røkke som har gitt flest milliongaver. Røkke skal ha brukt 370 millioner på romsdalsklubben, og har kjøpt både spillere og ny arena.

Slemme Wimbledon-onkler
Men Røkke har også vist seg som en slem, rik onkel på bortebane. Da milliardæren sammen med Gjelsten tok over Wimbledon spilte laget i Premier League.

Nå har klubben nytt navn, nytt nærområde, nye eiere, nye fans (de gamle stiftet sin egen klubb) og spiller på det fjerde øverste nivået.

Slike onkler vil fotballklubber ikke ha. Det er en kalkulert risiko å få inn utenlandske eiere uten lokal forankring, engasjement og masse penger å bruke. Liverpools eierduo har, i likhet med Røkke og Gjelstens Wimbledon-tokt, vist seg som de rike onklene fra helvete.

Høyst sannsynlig er Hicks og Gillett ute av klubben innen altfor lang tid. Kan hende makter de å refinansiere gjelden først, for på den måten å jekke opp prisen.

Liverpool kan nå havne i klørne på alt fra arabere til en rik nordire. Det er helt opp til onklene fra helvete, og fansen kan bare håpe på at den røde klubben får inn eiere som har mer å gi enn de tar denne gangen.

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Reklame

Hev smaken på grillmaten med disse deilige sausene

Kommentarer til denne saken