Gå til sidens hovedinnhold

Datatilsynet: - Barna må få lov til å bruke telefonen på soverommet

- Det er utrolig viktig at barna føler at det er greit å si ifra til foreldrene hvis de skulle oppleve noe ubehagelig, sier Guro Skåltveit i Datatilsynet.

(SIDE2): Politiet i Oslo gikk tirsdag kveld ut og advarte mot en ny trend der unge sender direktebilder fra soverommet på Facebook. Politiet frykter at dette kan føre til seksuelle overgrep. Det er Facebooks nye funksjon, «Facebook live», som gjør det mulig å publisere live fra smarttelefonen. Funksjonen ble lansert 6. april.

- Vi ble oppmerksom på trenden for noen dager siden, og det virker å ha tatt helt av. På forskjellige lukkede grupper sender gutter og jenter direkte, mens de forteller om seg selv og oppfordrer folk til å stille de spørsmål om alt, skriver politiet.

LES HELE SAKEN HER: - Unge sender direkte fra soverommet på Facebook

Telefonen slås av en halvtime før leggetid

Politiet oppfordrer foreldre til å snakke med barna om dette, og ber om hjelp til å forebygge overgrep.

Firebarnsmor og blogger Anne Brith Davidsen er bekymret over trenden. Barna hennes er 4, 10, 12 og 13 år gamle, og hun har god kontroll på deres telefonbruk.

- Her hjemme er det slik at telefonen legges bort når de kommer hjem. Da skal lekser prioriteres. Telefonen kan slås på etter lekser og de er tilgjengelige på telefon frem til en halv time før leggetid. Da skal alle telefoner slås av eller legges bort. Telefonen ligger heller ikke i sengen, sier Davidsen til Side2.

Davidsen forteller videre at de snakker mye om telefonbruk og kommunikasjon på nett hjemme. Fordi hun selv er blogger har hun god kontroll på ulike sosiale medier og applikasjoner som brukes for å kommunisere med hverandre.

- Men jeg skjønner at det ikke er like lett for alle å forstå hvordan disse kanalene brukes. Jeg vil derfor oppfordre alle til å sette seg inn i hvilke kanaler barna benytter og hvordan disse brukes. Flatene de kommuniserer på er i konstant endring, det er derfor vårt ansvar som foreldre at vi er oppdatert på hvilke kanaler som brukes. Spørsmålet «hvor er du?» er ikke lengre begrenset til det fysiske, det gjelder også digitalt.

LES OGSÅ: Denne typen barnebilder må du aldri legge ut på Facebook

Foreldre har ikke nok kunnskap

Davidsen mener det er viktigere enn noensinne å lære barna gode nettvaner.

- Konsekvensen av å invitere fremmede inn i det private rom gjennom tjenester som Facebook Live og Periscope, er gjerne noe barn ikke forstår. Jeg vil derfor oppfordre foreldre til å ta denne praten og sette noen klare grenser for hvordan sosiale medier brukes, sier hun.

Guro Skåltveit i Datatilsynet er enig i at det er foreldrenes ansvar å sørge for å sette seg inn barnas telefonbruk, og mener at de til enhver tid bør vite hvilke kanaler de bruker og hvordan de fungerer.

- Her er det nok mange foreldre som har mye å gå på. Ofte har ikke foreldre nok kunnskap om de ulike sosiale mediene og applikasjonene som barna bruker, sier Skåltveit.

- Dette er egentlig ikke noe nytt

Skåltveit tror imidlertid ikke at det er «Facebook live» som er problemet i seg selv, og påpeker at muligheten for å livestreame ikke er ny.

- Ja, det er en ny mulighet på akkurat denne plattformen, men barn og unge er jo allerede brukere av Snapchat og Skype, der man også kan filme seg selv. Vi vet også at unge lenge har delt filmer på ulike lukkede Facebook-grupper, så dette er egentlig ikke noe nytt, sier hun, og legger til:

- Før ble det jo anbefalt at familiens PC ble stående i stua, slik at foreldre hadde en viss kontroll på barnas nettbruk. Men nå har jo alle en smarttelefon, og da er det bort imot umulig å verne seg mot slike ting. Så lenge barna har sin egen mobiltelefon, så vil mulighetene være der.

Tror ikke på forbud

Skåltveit påpeker at dette ikke er første gang noen går ut i media og advarer foreldre mot ulike applikasjoner.

- Dette skjer gang på gang. Hver gang det kommer en ny applikasjon, er det like mye hyl og skrik. Det som ofte skjer er at foreldre leser slike advarsler, som ikke har nok kunnskap om de ulike applikasjonene, forbyr barna å bruke det. Jeg er ikke spesielt glad i å forby slike ting, det er mye bedre å informere barna om de ulike mulighetene som finnes på nett.

- Men er det ikke lurt av foreldre å forby ting som opplagt kan være skadelig for barna?

- Nei, man bør heller snakke sammen om det. Hvis foreldre forbyr barna fra å bruke noe, er det en sjanse for at barna gjør det likevel. Og skulle noe ubehagelig skje, vil ikke barna tørre å fortelle foreldrene om det fordi de vet at de har gjort noe de ikke hadde lov til. Dette er en svært uheldig sirkel, som vi må unngå.

- Barna må få bruke telefonen på soverommet

Klarer man å ha en åpen og ærlig kommunikasjon rundt barnas mobilbruk, så tror Skåltveit at man som forelder har kommet langt.

- Det er utrolig viktig at barna føler at det er greit å si ifra til foreldrene hvis de skulle oppleve noe ubehagelig.

- Nå som politiet forteller at unge sender direkte fra soverommet, synes du at foreldre bør la barna få ta telefonen med inn på soverommet når de skal legge seg?

- Nei, barna må få lov å bruke telefonen på soverommet. Vi vet jo at det er der de har sitt sosiale liv, og ved å frata ungdommen muligheten til å være privat, så fratar vi dem mye av det sosiale. Unge i dag bruker ikke telefonen til å ringe, de kommuniserer via sosiale medier og andre applikasjoner.

Hun foreslår i stedet å sette seg ned som familie å snakke om alt dette. Kanskje kan man stenge av det trådløse nettet om natta, eller bli enige om regler for mobilbruk.

- Uansett hvilken applikasjon det er snakk om så koker det ned til det samme: Du må tenke deg om før du deler ting med andre.

LES OGSÅ: Takk, mamma, for at du lager mat til meg sånn at jeg ikke dør

Reklame

Kurs: Slik handler du Bitcoin

Kommentarer til denne saken