Gå til sidens hovedinnhold

- Du kan ikke sove ute i et dataspill

Om en generasjon vil de fleste barn tilbringe mer tid i en virtuell verden enn den virkelige.

HTML EMBED

SE VIDEO:Klikk på playknappen over for å se traileren til «Livet på spill».

(SIDE2): Da treåringer i USA kunne gjenkjenne 100 logoer, men ikke visste hva planter het, mente filmskaper Tone Schei å rope varsku.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

I 2010 kom «Livet på spill» ut i USA. Siden har filmen hjem 11 priser på ulike festivaler og reist verden rundt. I disse dager vises den på den store offentlige TV-kanalen PBS over hele USA. Michelle Obama har fått den, og skuespillere som Daryl Hannah og Matt Damon har stilt seg bak den.

Enda mer aktuell
Tre år etterpå opplever Tonje Schei at filmen og tematikken oppfattes som like aktuell, om ikke mer. 8. mai vises «Livet på spill» på NRK.

Dokumentaren «Livet på spill» stiller spørsmål om hva som skjer, både med barn og naturen rundt oss, når barna tilbringer mer tid i den virtuelle enn den virkelige verden.

Den handler både om hvordan mange barn har mistet evnen til å igangsette fri lek, hvor begrenset deres kontakt med naturen, rett og slett det å være utendørs, og hvor utstrakt kontakten med mobil, nett og TV er. De skal surfe, chatte, oppdatere status, legge ut bilder og annet som tar mye tid.

I det store perspektivet stiller filmen spørsmål om hvordan vi kan forvente at den oppvoksende generasjon skal forstå at de må ta vare på naturen og miljøet rundt dem.

- Det de ikke føler har en verdi, vil de ikke beskytte, og det de ikke beskytter, vil de miste, sier miljøforkjemper Charles Jordan i filmen.

Brannfakkel
Schei fant at filmens tema slo ned som en brannfakkel og vant gjenhør hos alt fra miljøvernorganisasjoner til utdanningsinstitusjoner og personer opptatt av barns velferd.

Schei intervjuet både norske eksperter som Trond-Viggo Torgersen og amerikanske ledende stemmer på området, Nancy Carlsson- Paige, professor med medias påvirkning på barn som spesialfelt.

- Det bekymrer meg at vi voksne forsvinner mer og mer bak smarttelefoner og glemmer barna våre og hvor vi er. Det er så mye som skal overføres mellom barn og voksne, så mye lek og kontakt med naturen som har gjort oss til det folket vi er. Erfaring lekker for hver generasjon hvis vi ikke overfører mye til barn og unge, sier Trond-Viggo Torgersen i filmen.

Drahjelp fra Matt Damon
Professor emeritus ved Lesley University, Nancy Carlsson-Paige, er også moren til skuespiller, regissør og produsent Matt Damon.

- Hun er en fantastisk flott dame og var veldig viktig i hele prosessen. Personlig er jeg ikke så opptatt av kjendiser, men det at en person som Matt Damon under finansieringen av filmen anbefalte prosjektet, var enormt viktig. Det finnes ikke noe filminstitutt å søke penger i USA, sier Schei.

I «Livet på spill» setter filmskaperen sammen en gruppe barn fra Portland i Oregon. Felles for dem alle er at de tilbringer utrolig mye tid med mobilen i hånda og med blikket festet mot PC-skjermen.

Det overrasket Tonje Schei at svært få av dem hadde besøkt den flotte naturen som nærmest ligger rett utenfor døra. Derfor tok hun dem med på skogstur med overnatting. Barna var ikke typiske «inner city kids», som de kalles i USA.

- Oregon er vel omtrent det grønneste stedet du finner i USA. Det var imidlertid viktig for oss at barna representerte et gjennomsnitt og disse var mellom 13 og 15 år. De fleste hadde ikke badet ikke vært i skogen eller badet i en elv noen gang, sier hun.

Savnet sine 500 venner
Det de fant, var at tross fellesskapet, følte flere av ungdommene seg alene i teltgruppa. De 500 vennene som de hadde via nettet var ikke tilgjengelige. Det å være borte fra telefonen og tekstmeldingene fant flere svært vanskelig. Samtidig var det noen som blomstret opp og fikk tilbake glimtet i øyet.

- Du kan ikke sove ute i et dataspill, sier en av guttene i filmen entusiastisk.

Tone Schei er klar over at tilstandene her hjemme, kanskje ikke er på samme nivå som de hun fant. Samtidig er Norge lengre fremme på for eksempel bruk av mobil. Og forholdene endrer seg raskt.

- I USA snakket jeg med lærere som fortalte at barna fra tidlig alder ikke visste hvordan de skulle leke fritt. De måtte virkelig jobbe for å igangsette barna i lek. Samtidig så jeg at mange lekte det de så på TV. Barn ser det samme igjen og igjen. Når jeg har reist rundt i Norge, har jeg sett det samme her, sier Schei.

Hun vil ikke legge skylden på foreldrene, men mener mangelen på tilgang på fri lek er sammensatt av flere faktorer.

- Det er også et samfunnsproblem. Det handler om byplanlegging og det at hverdagen til barna i dag er så planlagt. Radiusen der barn kan bevege seg fritt, er blitt veldig innsnevret. Mange foreldre finner det også tryggere at barna er inne, for da vet de hvor de er. Men hva de finner på nett eller spiller av spill, har de ikke peiling på, sier hun.

Ser mest på TV
I dag er det å se TV den aktiviteten barn i Norge og USA gjør mest av i løpet av et døgn. Norske 15 åringer er mer stillesittende enn aldersgruppen fra 65-85 år.

Og fra 2011 til 2012 økte tiden vi bruker på nettet fra 86 til 95 minutter hver dag. 51 prosent av norske 10- og 11-åringer opererte i 2011 sin egen smarttelefon.

For ikke å snakke om oss foreldre som stadig vekk forsvinner inn i telefonen, bare skal svare på en SMS eller sjekke e-posten.

- Jeg har laget en film om temaet, men er selv ganske avhengig av Iphonen min. Jeg har også tatt meg i å jobbe via den i det som egentlig skulle være familietid, sier Tonje Schei.

«Livet på spill» er blitt brukt som skolemateriale i både Oregon og Maine. Den brukes også i kampen for å redde og bevare grønne områder som kan brukes til barnelek.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken