Gå til sidens hovedinnhold

Livet sett fra en annen side

En av Europas sterkeste filmstemmer returnerer med ny klok film om å være på utsiden av samfunnet.

Den andre siden - Tyskland 2007. Regi: Fatih Akin. Med Baki Davrak, Tuncel Kurtiz, Nursel Kose, Hanna Schygulla

Aldersgrense 11 år

Med Mot veggen skapte Fatih Akin seg om til en av Europas sterkeste filmstemmer. Den nå 34 år gamle regissøren beskrev den sterke historien til en ung muslimsk jente i Tyskland som kommer på feil side med både sin egen kultur og den tyske og opplever en svært ubehagelig verden.

Den andre siden er også en historie om de som ikke helt passer inn. Litteraturprofessor Ayten blir trukket mot farens hjemland når faren får en ny samboer. Men i motsetning til sin sønn, er ikke faren en spesielt kultivert mann. Mens faren ikke er helt integrert, er sønnen helt assimilert og professor i tysk litteratur. Kulturkollisjonen er åpenbar utad og innad.

Tynget av sorg og skam vil Ayten hjelpe farens samboer og finne hennes datter.

Flere historier knyttes sammen med Ayten som hovedpunkt, uten at de alltid berører hverandre. Akkurat dette punktet gjør Den andre siden til en ganske annen film enn Mot veggen selv om tematikken berører hverandre.

Dette er nok et bevisst grep av regissøren at enkelte historier passerer hverandre, men det evner også til å irritere tilskueren. Likevel er Den andre siden også en sterk historie om å ikke høre til og veldig gjerne ønske det. Om engasjement og ønsket om å lukke øynene. Om lidenskap og fornuft.

Undertegnede synes ikke Den andre siden treffer like godt som den sterke Mot veggen, men det kan være en hang til å ønske at litt flere tråder ble nøstet opp i denne mangeslungne historien.

Reklame

Grillpakken som gir deg saftig mat