Gå til sidens hovedinnhold

Måtte redde kamerafolkenes liv

Discoverys norske kaptein, Sig Hansen, har et av verdens farligste yrker.

(SIDE2:) Norske Sig Hansen og hans mannskap er noen av stjernene i Discovery Channels svært populære serie «Livsfarlig fangst».

Få nytt fra Side2: Klikk her!

De er krabbefiskere utenfor kysten av Alaska, og risikerer livet hver vinter for en potensielt enorm pengegevinst. Side2 slo av en prat med kapteinen, om livet om bord og det å se døden i hvitøyet.

Usikre inntekter
- Jeg tror en av grunnene til at folk liker serien er fordi det er en jobb helt uten sikkerhet. Du må betale tusenvis av dollar til båten før du drar ut på havet, og hvis du ikke fanger noe krabbe har du mistet de pengene og får ingen lønn, forklarer han.

- Andre ganger igjen har vi vært ute i bare 80 timer og klart å fange nok til å tjene en halv million dollar. Jeg tror folk ikke klarer å forstå hvorfor vi drar utpå å risikere inntekten vår på den måten, og jeg tror at de synes det er interessant at det er så farlig, men at vi fortsatt har valgt dette yrket.

Fire båter sank
Det er jo selvfølgelig ikke bare inntekten sin de barske fiskerne risikerer. Dødsfall på havet er ikke uvanlig.

- Vi har sett vinder på over 130 knop, bølger på over 18 meter og med en båt på 36 meter så er det ganske ille, forteller han.

- For noen år siden opplevde vi at fire båter sank på en dag. Vi kalte det for «Black Sunday», sier Sig som innrømmer at han med alderen er mindre villig til å ta sjanser.

- Man opplever mer frykt med alderen. Jeg er 43 år gammel nå, og det blir bare verre og verre. Vi har opplevd at båten har tippet nesten 90 grader, vi har opplevd så ekstrem nedising at vi nesten kantret. Du føler at du er i ferd med å bruke opp flaksen, så ja jeg blir redd.

Fra Karmøy
Begge Sigs foreldre er fra Karmøy og han startet karrieren sin på farens båt som fjortenåring. Kona er også norsk, og han forteller at ungene snakker flytende norsk hjemme.

- Det er lettere for familien min å godta farene med yrket mitt siden mesteparten av slekta driver med det samme. Og det er det samme på min kones side, så det gjør det lettere, forklarer han.

At det ikke er bare bare å være førstereisgutt på en slik båt, fikk i aller høyeste grad Discovery Channels kamerafolk befaring med det første året de var ute på Sigs båt.

- Det var skikkelig tøft for dem, og vi reddet faktisk livet deres to ganger bare på min båt. Det oppholdt seg på helt feile plasser of vi dro dem bort fra farene. De takler det litt bedre nå, forteller kapteinen som har avsluttet den femte sesongen med «Livsfarlig fangst».

Taklet ikke presset
- Det er ikke et yrke som passer for alle. Jeg kjente en bartender i hjembyen min Seattle, som alltid spurte om han ikke kunne få være med ut på fiske. Ett år fikk vi en ledig plass og han bled med. Han holdt ikke ut i mer enn to dager før han ba på sine knær om å få dra hjem igjen, forteller Sig.

- Han skjønte ingenting. Han ble ved med å spørre «Når skal vi spise? Når skal vi sove? Når får vi en pause?». Vi har ikke tid til sånt, og han taklet det ikke, sier Sig og legger til at en gang sov de ikke på tre døgn.

På ferie i gamlelandet
Sig prøver å ta med seg familien tilbake til Norge i hvert fall én gang i året.

- Vi besøker bestemoren min, hun er nesten 102 år gammel. I tillegg har vi onkler og tanter, og min kones familie, så vi prøver å være på besøk én måned i året. I år tror jeg ikke vi kan, men ungene tar sikkert turen. Jeg synes det er fint å holde kontakten med den norske bakgrunnen vår, sier han.

Sesong fem av «Livsfarlig fangst» her premiere 14. juli på Discovery Channel

Se Sig holde den norske arven i hevd

HTML EMBED
Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken