Det er mye som kunne og burde vært gjort på veifronten her i landet. Men dersom man tar en titt på veistrekningene som regnes som de dårligste i verden, begynner norske veier å fremstå som ganske brukbare.

Nettsiden DrivingExperiences.com har listet opp de de 22 mest dødelige veiene i verden. Listen er basert på data fra Verdens Helseorganisasjon, og på listen til Driving Experiences finner man faktisk også en norsk vei.

Trollstigen i Møre og Romsdal er funnet verdig på nettsiden interaktive kart og får 5 av 10 poeng på «veifrykt» skalaen deres.

Det er spesielt Trollstigens skarpe svinger, den smale veien og helling som får mye omtale. Blant annet nevnes det at veien stenges mellom november og mai hvert år, samt at lange kjøretøy ikke får lov til å kjøre på veien.

Se det interaktive kartet under

HTML EMBED

Men Trollstigen er bare en pusling på sammenlignet med mange av de andre veiene på denne listen.

Se bare på disse fem eksemplene vi har plukket ut.

Camino de las Yungas, Bolivia

Dette vanvittige veistrekket er et sted mellom 60 og 70 kilometer langt, og forbinder La Paz og Coroico. Et hint om standarden er kallenavnene Skjebnens vei og Dødens vei - man bør sørge for å ha testamentet i orden før man begir seg ut på dette marerittet. Det hjelper nemlig ikke med airbag foran, bak, og på siden dersom det først går skeis her.

Dødens vei kan best betegnes som en smal, svingete revne i fjellsiden, omgitt av regnskog i den nordlige delen av Bolivia. Det første strekket fra La Paz er en lang stigning opp mot det høyeste punktet på ruta, La Cumbre-passet på hele 4650 meters høyde. Asfalt er det lite av på veien som ser mest ut som et uttørket elveleie, og ras er ikke uvanlig. I regntiden, som varer omtrent fra november til mars, forandres det allerede skrøpelige underlaget til en sleip gjørme som gjør manøvreringen enda mer utfordrende.

Størstedelen av veien er ikke bredere enn i drøye tre meter, altså er det bare plass til en bil i bredden. Selv om møteplassene kommer relativt hyppig enkelte steder, fører dette til at man kan risikere å måtte rygge dersom det kommer biler imot. Og rygging er ingen gledesbetont affære på en vei som er nervepirrende nok når man kjører riktig vei.

En annen bieffekt er at Camino de las Yungas har venstrekjøring, i motsetning til resten av Bolivia. Dette er for at sjåførene lettere skal følge med på veien, siden det vil være fatalt å havne utenfor og styrte ned den nærmest loddrette fjellsiden. Dessverre viser dødstallene at dette ikke er noen sjelden hendelse; mellom 200 og 300 mennesker mister livet på veistrekningen hvert år.

Mange vil sikkert huske Camino de las Yunga fra Top Gear, der Jeremy Clarkson og kompani kom seg gjennom med nød og neppe. Gjengen i denne videoen hadde problemer nok med å komme seg helskinnet igjennom på sykkel - på et tidspunkt kaster en av syklistene seg ned, for å unngå å kjøre utfor veien. Vi skjønner han godt.

Dalton Highway, USA

Denne landeveien nord i Alaska er 666 kilometer lang. Passende nok, med tanke på forholdene.

Den geografiske beliggenheten er en av grunnene til at Dalton Highway regnes blant verdens verste veier. Ikke bare er området mildt sagt utenfor allfarvei (det ligger bare tre tettsteder langs hele Dalton Highway), den nordlige beliggenheten gjør også dette til en vinterversjon av helvete i årets kalde måneder. Og nord i Alaska har året mange kalde måneder.

Dermed risikerer man å bli stående fast i en snøfonn milevis fra nærmeste kranbil, i temperaturer som matcher de mest blåfrosne delene av Norge. Faktisk er den kaldeste temperaturen som er registrert i USA målt på Dalton Highway, nemlig i fjellpartiet Brooks. Her krøp termometeret helt ned til 62 blågrader vinteren 1971.

Temperatur, fjellpartier, snøstormer og isglatt føre gjør Dalton Highway fryktet selv blant erfarne sjåfører, og strekningen har tradisjonelt sett vært trafikkert av tungtransport som forsyner Alaskas oljeindustri. I 1994 ble veien derimot åpnet for offentlig ferdsel, til bestyrtelse for de hardbarkede sjåførene som allerede satt med hjertet i halsen hver gang de kjørte strekningen.

Dalton Highway er kjent fra tv-serien Ice Road Truckers.

BR-116, Brasil

Denne brasilianske motorveien har det sjarmerende kallenavnet "Rodovia da Morte", eller "Dødens landevei". Som navnet tilsier er den en av Brasils farligste veier, av forskjellige grunner: Veistandarden er svært varierende, og siden BR-116 er en av Brasils lengste veier kjører man også gjennom en rekke forskjellige landskap på de 4385 kilometerne fraJaguarão til Fortaleza. Det snirklete fjellpartiet nordover mot Sao Paolo er spesielt utsatt, og kombinasjonen av nærmest loddrette stup og kastevinder fører jevnlig til dødelige ulykker. Mange bruker "Rodovia da Morte" om denne spesifikke delen av BR-116.

Det er vanskelig å finne nøyaktig statistikk over dødsfall på BR-116, men visstnok skal det dreie seg om flere tusen i året. Dette er derimot ikke bare trafikkulykker med dødelig utfall; Brasil er som kjent et land med svært høy kriminalitet, og BR-116 er svært lite trafikkert av politet. Landeveisrøvere føyer seg dermed til listen over farer man kan råke ut for, og i et land som er i verdenstoppen når det kommer til antall drap i forhold til innbyggertallet, får slike hendelser ofte verst tenkelige utfall.

Zoji La, India

En smal, sølete grusvei som klorer seg fast i bergveggen 3528 meter over havet - det er kanskje ikke så rart at fjellovergangen Zoji La på Indian National Highway 1D har et dårlig rykte.

Zoji La ligger helt nord i India, i en sørlige delen av Himalaya. Det kan altså være vanskelig å tilkalle hjelp dersom uhellet skulle være ute, men samtidig er det sannsynligvis ikke vits. Sjansen for å overleve dersom foten sklir av klutsjen er lik null, og utbrente bilvrak ligger strødd nedover fjellsiden.

Zoji La er ofte stengt i vintermånedene, men de lokale myndigheten jobber med å holde veien åpen størstedelen av året. Om det ikke virker ille nok å kjøre personbil over Zoji La på vinteren, kan man jo tenke seg hvordan det er å brøyte strekningen. Kolonnekjøring over Saltfjellet høres plutselig ikke så ille ut.

Taroko-kløften, Taiwan

Navnet Taroko betyr "Storslagen og strålende" og kommer fra språket til den lokale Truku-stammen. Navnet er dekkende nok, siden denne veien hugget inn i fjellveggen er omgitt av fantastisk natur.

Men, dette er en potensielt dødelig skjønnhet: Veien er svært smal, enkelte steder er det bare plass til at et kjøretøy passerer om gangen, og knapt nok det. Området er utsatt for jordskjelv, tyfoner og jordskred som til stadighet gjør veien uframkommelig. I tillegg er den spektakulære naturen i området, og selve veien i seg selv, svært populær blant turister. Området fylles dermed opp av trafikk fra mer eller mindre seriøse turoperatører, med mer eller mindre kjørbare busser.

En kjøretur på denne svingete, bratte og smale veien blir derfor mer som risikosport å regne, og ulykkene inntreffer med jevne mellomrom. Det er heller ikke uvanlig at etterforskningen avdekker mangler ved kjøretøyene eller sjåførens førerkort.

Kombinasjonen av slående vakker natur, elendig veistandard, stor trafikk og tvilsomme turoperatører gjør dette til en av verdens skumleste veistrekninger.

Dette er altså ingen rangering over de aller verste veiene i verden, men det er ingen tvil om at disse fem eksemplene ville kommet ganske høyt opp på listen.

Bruk gjerne kommentarfeltet til å fortelle om den verste veien du har kjørt, enten det er i Norge eller i utlandet.