RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette gruer mange ledere seg til å snakke om før julebordet


 - Som leder er det en viktig del av jobben din å snakke om alkoholkulturen i bedriften, sier Camilla Bakkeng i Akan Kompetansesenter.
 - Som leder er det en viktig del av jobben din å snakke om alkoholkulturen i bedriften, sier Camilla Bakkeng i Akan Kompetansesenter. (Foto: Istock Photos/Akan)
Sist oppdatert:
- Mange ledere er redde for å virke moraliserende, sier Camilla Bakkeng i Akan.

 - Det er bare menneskelig å ikke ville oppfattes som moraliserende, men ledere må kunne snakke om alkoholkulturen i bedriften, sier fagleder i Akan Kompetansesenter, Camilla Bakkeng.

Ved å snakke om hva slags alkoholkultur man vil ha i bedriften, blir det også lettere å melde fra og ha en kultur hvor dette enkelt kan tas opp, mener Bakkeng.

 - Ikke tenk at «noen andre sier fra»

Akan Kompetansesenter hjelper ledere og medarbeidere til å forebygge og håndtere rus og avhengighet, og får stadig tilbakemeldinger fra ansatte som kan føle drikkepress på arrangementer i regi av jobb -  eller at det fort blir ubehagelig fordi folk blir for fulle.

- Dersom du opplever at det drikkes så mye at det oppleves ubehagelig, eller får negative konsekvenser, så si fra, råder Bakkeng.

For ofte tror folk at det «sikkert er noen andre som sier fra», men det er ikke alltid tilfelle.

- Det er ganske vanlig å tenke at det «sikkert er noen andre som sier fra» og droppe å si fra selv. Enden på visa kan være at ingen sier fra og at det  ikke blir snakket om, mener Bakkeng.

(Saken fortsetter under)

 - Viktig at ansatte føler seg trygge

Ifølge en undersøkelse fra Folkehelseinstituttet i 2016 mener 28 prosent av yrkesaktive at det drikkes for mye i jobbrelaterte situasjoner, som for eksempel julebordet.

Camilla Bakkeng i Akan mener bedriften har et ansvar fir å gjøre ledere trygge på å

 - Det er ikke ukjent at folk sier: «Jeg pleier å være med på julebordet til 23-tiden. Da er ofte folk så fulle at jeg heller går hjem».

Vi må ikke glemme hvorfor julebordet arrangeres, sier Bakkeng.

  - Det er jo for å gjøre noe hyggelige og sosialt med kolleger, å ha det gøy, gjerne nyte alkohol, men det er viktig med en tydelig holdning rundt alkoholkultur, for at ansatte skal ha det hyggelig og føle seg trygge i sosiale settinger i bedriftens regi.

 - Ledere gruer seg for å virke moraliserende

 - Mange bedrifter har en alkoholpolicy, men den blir kanskje lett glemt?

 - Det er absolutt viktig å ha en policy på plass, men det er også viktig å minne om denne med jevne mellomrom, å gjøre den kjent. Ikke bare før julebordet, men også ellers i året. En sunn alkoholkultur er viktig både for omdømme til bedriften, ansattes trivsel og for et inkluderende arbeidsmiljø. Det er like viktig som å minne om at ansatte har en treningsavtale de kan benytte seg av, sier Bakkeng.

 - Er ledere redde for å virke «kjipe» når de snakker om alkoholkultur?

 - Ja, jeg tror ledere gruer seg for å virke moraliserende, til å ta initiativ til en slik prat. Men som leder er det en viktig del av jobben din.

(Saken fortsetter under)

 - Hvilket ansvar har ledere i en bedrift på selve julebordet?
- De er ikke fritatt for den rollen de har som leder på et julebord. Ledere bør absolutt ha et blikk for at det er trygt og hyggelig for alle.

- Man kan selvsagt ikke alltid forhindre negative konsekvenser ) når folk drikker alkohol, men med en trygg kultur åpner man opp for å snakke om det. Og si fra der og da, også.

 - Folk vorser eller kjøper alkohol selv

 - Hva kan man gjøre preventivt?
- Det kan godt hende at det å sette begrensninger på antall alkoholenheter kan ha noe for seg. Det sender i hvert fall et signal, men så er det jo slik at folk får kjøpt alkohol eller har vorspiel før julebordet.

Det viktigste er derfor å snakke om hva som blir forventet i forkant og at ansatte kan være sikker på at eventuelle ubehageligheter blir håndtert. Det er viktig at ansatte også tenker på hvordan andre påvirkes av deres atferd, mener Bakkeng.

 - Gjør ledere trygge på vanskelige samtaler

 - Hva er viktig dersom noen sier fra?
- Det er viktig at de blir tatt imot på en god måte. At bedriften gjør ledere trygge på å håndtere situasjoner og ha samtaler som kanskje må tas i etterkant av en situasjon. Først er det nærmeste leder en ansatt bør melde fra til, men dette er jo også avhengig av trygghet i relasjonen til vedkommende. Tillitsvalgte eller verneombud i bedriften kan også kontaktes.

Bakkeng forteller at selv om mange forbinder Akan med et kompetansesenter som hjelper bedrifter og ansatte, der ansatte kan ha et alkoholproblem, så er det ikke nødvendigvis de med et alkoholproblem som skaper utfordringer på et julebord.

 - Det er som oftest  den vanlige fylleatferden som skaper problemer, sier hun.

 - Vis at alkovett settes pris på i bedriften

Fungerende generalsekretær i alkovett-organisasjonen Av-Og-Til, Elise Nyborg Eriksen, mener julebordet for de aller fleste er en hyggelig feiring som mange har store forventninger til.

 - Pass på kollegaen din på julebordet, råder fungerende generalsekretær i Av-Og-Til, Elise Nyborg Eriksen.

 - Likevel ser vi hvert år at mange, på grunn av alkohol, opplever situasjoner de helst skulle ha vært foruten.

Hun råder folk til å kose seg, men allikevel tenke over at det kommer en dag i morgen.

 - Da skal du helst kunne se både kolleger og sjefen i øynene. Bruk alkovett og spør deg selv i forkant hvor mange enheter du synes det er greit å drikke på julebordet. Om bedriften byr på fri flyt av alkohol, er det lurt å ha tenkt gjennom dine egne grenser i forkant.

Også Nyborg mener  at ledelsen i bedriften har et særlig ansvar når de arrangerer julebord.

- Halvparten av nordmenn synes det drikkes for mye på julebord, og det kan det være greit å ha i bakhodet før man tar på seg finstasen, sier Nyborg.

Hun viser til en undersøkelse som er gjennomført av Respons Analyse i oktober 2017, på oppdrag fra Av-og-til.

(Utvalget er landsrepresentativt og består av 1005 nordmenn over 18 år.

  - God alkoholkultur starter på toppen og ledelsen har et ansvar for å gjøre julebordet til et velkomment arrangement for alle ansatte, ved for eksempel å sørge for gode alkoholfrie alternativer. Det er et tydelig signal om at alle er velkomne og at alkovett settes pris på i bedriften.

 - Pass på kollegaen din!

Nyborg mener også at vi må huske å være et medmenneske og passe på hverandre også på julebordet.

  - Ta godt vare på hverandre i julebordsesongen. Pass på kollegene og vennene dine, og ikke la folk være igjen alene når kvelden går mot slutten. Vær en god kollega, også på julebordet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere