RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SOSIALE MEDIER PÅVIRKER HELSEN: En større britisk undersøkelse måler hvordan de ulike sosiale mediene påvirker mental helse. Se resultatene nederst i denne artikkelen.
SOSIALE MEDIER PÅVIRKER HELSEN: En større britisk undersøkelse måler hvordan de ulike sosiale mediene påvirker mental helse. Se resultatene nederst i denne artikkelen. (StatusOfMind)

- Facebook, Snap og Insta er skadelig for unges mentale helse

Sist oppdatert:
Undersøkelsen gjennomført blant 1500 unge, viser at én populær plattform har positiv effekt.

En britisk undersøkelse gjennomført av to helseorganisasjoner blant 1500 personer mellom 14 og 24 år, viser at Instagram, Facebook, Snapchat og Twitter øker deres følelse av utilstrekkelighet og angst.

Undersøkelsen, som ble publisert fredag, viser at de populære sosiale mediene forverrer unges kroppsfokusering, forsterker mobbing, soveproblemer, angst, depresjon, ensomhetopplevelse og opplevelse av utilstrekkelighet.

Les også: Mer enn to timer med sosiale medier hver dag kan gjøre ungdom psykisk syke

Verst ut kom Instagram, som scoret negativt på sju av 14 ulike parametere.

PLASSERING: Her ser du hvordan de ulike sosiale mediene ble rangert i undersøkelsen. YouTube er vinneren, og den eneste plattformen som har positiv effekt.

Den femte store plattformen - YouTube - hadde derimot en positiv effekt på ni av 14 parametere, men scorer negativt på søvn.

Nederst i artikkelen kan du se hvordan de ulike plattformene scorer på de 14 ulike parameterne.

- Det er interessant å se at Instagram og Snapchat rangerer høyest som verst for mental helse og velvære. Begge plattformer er svært image-fokusert og det tyder på at de kan drive følelser av angst og utilstrekkelighet i unge mennesker, sier administrerende direktør Shirley Cramer i Royal Society for Public Health til The Guardian. Organisasjonen har gjennomført undersøkelsen sammen med Young Health Movement.

Cramer mener at «vill vest tilstandene» i sosiale medier bør reguleres. At det bør installeres varslinger ved overbruk av plattformer, og at manipulerte bilder bør bli merket.

Du kan laste ned rapporten her (pdf).

SNAPCHAT: Her ser du hvordan Snapchat kom ut i undersøkelsen som måler sosiale medier påvirkning på mental helse.

YOUTUBE: Her ser du hvordan YouTube kom ut i undersøkelsen som måler sosiale medier påvirkning på mental helse.
TWITTER: Her ser du hvordan Twitter kom ut i undersøkelsen som måler sosiale medier påvirkning på mental helse.
INSTAGRAM: Her ser du hvordan Instagram kom ut i undersøkelsen som måler sosiale medier påvirkning på mental helse.
FACEBOOK: Her ser du hvordan Facebook kom ut i undersøkelsen som måler sosiale medier påvirkning på mental helse.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere